Според него идеята заплатите да се превеждат само по банков път не е добра

Бившият финансов министър Владислав Горанов заяви в ефира на „Денят на живо” с Наделина Анева, че се надява бюджетът за следващата година да бъде по-амбициозен.

„Вижте, не е важно комисиите, че имат резерви. Първо, силно казано е да говорим за бюджет в момента. Защото, когато от един планов период е минала по-голяма част, половината, говорим вече за отчет. В този смисъл, задачата на Финансовото министерство е доста по-лесна. Можем много да го критикуваме. Тук са повече политическите измерения на действията, които се случват в парламента, без да се приеме подобна законодателна рамка, независимо от стабилността на политическата конструкция, тя би се разпаднала.Тоест, ние нямаме избор да нямаме финансова рамка до края на 2023 година. В този смисъл, действията на партиите, които подкрепят правителството и които ще приемат бюджет, са разумни. Той вече действа, доколкото се събират приходи и се извършват разходи през 2023 г. Ще действа само няколко месеца в някаква рамка, която ще бъде поставена в парламента. Не може да очакваме от него никакъв героизъм. И затова и се надявам следващата година да бъде по-амбициозен, защото този е числова комбинация”, коментира Горанов. 

Относно идеята заплатите да се превеждат само по банков път той заяви, че не вижда особен смисъл. По думите му това крие рискове както от натоварване на държавната администрация, така и на логистичната база, давайки пример с хората, които работят по селата.

„Ако задължиш в едно малко населено място, където няма банкоматите, хората да получават
възнаграждението само по банков път, има риск да загубят част от достъпа до личните средства. Няма да атакувам банките. Аз съм бил финансов министър, който винаги е защитавал баланса между финансовите институции. Няма да се постигне нищо, освен, че ще създадат затруднения за част от бизнеса”, твърди той. 

Той обясни и, че не вижда нужда дирекция „Съдебна защита” да се прехвърля от финансовото на правосъдното министерство.

„Знаете ли от коя година тази функция се изпълнява от МФ? - От 1879 г. тя не е била извън това министерство. Философията и логиката да е там е свързана с това, че финансовият министър е лицето, което би следвало най да го е грижа, когато някой се опитва по съдебен или друг ред да спори с държавата и да претендира с ресурси от страна на държавата. Асен Василев се опитва за трети път да промени мястото на съдебната защита. Не разбирам аргумента. Не бива да забравяме, че има доста висящи арбитражни и други дела, които са в режим на работа от страна на експертите от МФ. Представете си, ако поставим под минимален риск тази система, потенциалните щети са много големи”, заключи Горанов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook