Гражданите няма да бъдат санкционирани

Нови ограничения на скоростта за електрическите тротинетки въвеждат в София. С решение на Общинския съвет водачите на тротинетки нямат право да се движат с повече от 5 км/ч в паркове и пешеходни зони и с повече от 25 км/ч по велоалеите. 

Ограничават скоростта на тротинетките в София

„Забранява се движението с повече от 5 км/ч в паркове, градини, пешеходни пространства, като това се прилага софтуерно. Задължаваме компаниите, които отдават 2000 тротинетки под наем в София, да въведат тези ограничения, така че автоматично чрез GPS на тротинетката да се намалява скоростта”, заяви Георги Георгиев,  председател на Столичния общински съвет. Това на практика означава, че те трябва да се бутат.

„На второ място паркирането в градските пространства ще става само на определени места, които отново са отбелязани в софтуера на приложенията. Въвеждаме задълженията компаниите, които отдават под наем, да имат грижата да ги събират, когато са безразборно разхвърляни”. В приложенията ще има възможност да се подават сигнали от граждани.

Глоби до 1000 лв. за всяко отделно нарушение грозят компаниите, които не въведат новите изисквания.

"Софтуерът ще въведе ограничения, за да няма нарушения", посочи Георгиев. По думите му гражданите няма да бъдат глобявани, а компаниите, тъй като от тях зависи да приложат новите технически разпоредби. 

Той уточни, че санкционираните нарушения са 1600 за година и половина, но само можем да предполагаме колко повече са те. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.