Очакванията на синдикатите са инфлацията да е над 10%, но в бюджета е заложено по-малко число

Около 70% от нашите искания са изпълнени, но остават онези 305 млн. лева за отделните системи, чиито представители протестираха – спешни медици, полицаи, работещи в земеделието. Искаме увеличение на заплатите на база наблюдение от юни 2023 спрямо юни 2022 година. 21% е поскъпването на 20-те стоки, които наблюдаваме. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

По думите му частният сектор се справя много по-добре от държавния. "Вторник идната седмица е Видовден", закани се Димитров. „Не мога да кажа какво ще решат, засега са настроени да протестират. Има напрежение, никой не го измисля. Депутатите сега го чуват”, каза той.

Той подчерта, че заплатите и техният ръст не са инфлационен фактор. Очакванията на синдикатите са инфлацията да е над 10%, но в бюджета е заложено по-малко число.

КНСБ: 2524 лв. чист доход е нужен на семейство с едно дете

Според него политиците лесно ще намерят исканите 305 млн. лева от синдикатите. „Разходната част има две пера, които, макар и намалени, имат резерви – капиталовите разходи. В края на април сме похарчили 1,8 млрд. лв. за капиталови разходи. Поне 200-300-500 млн. има, които няма да бъдат похарчени и може да бъдат заложени за заплати”, каза Димитров.

Второто перо е издръжката на системите (за ток, парно). "През 2022 г. те бяха увеличени с 2 млрд. лева. 7 млрд. лева сме похарчили за издръжка на всички държавни системи, което е с 2 млрд. повече от 2021 г.", даде пример синдикалистът.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook