Икономиката все още не е оправена, а културата умира, допълни бившият министър на културата

Бюджетът на филхармонията, сравнен с този на тези на други източноевропейски страни, е смешен. Фестивал в Румъния, който се провежда за малко по-малко от месец, имаше бюджет от 12 млн. евро, а филхармонията има два пъти по-малък бюджет за цялата година. Музикантите в България не са добре платени. Има културни институции със заплати, близки до социалните помощи. Това заяви бившият министър на културата маестро Найден Тодоров за "Денят на живо''.

Найден Тодоров: Уволнението на Морфов е грешка от стратегическа гледна точка

По думите му, за да се промени това, е нужна държавна културна политика. "В момента имаме добър министър на културата. Надяваме се да създаде такава. Трябва да се създадат условия за артистите, така че да работят нормално и младите хора да бъдат окуражени да се занимават с изкуство. Икономиката все още не е оправена, а културата умира. Тя сама по себе си е икономика. Когато се инвестира в култура, в икономиката се връщат много пари - има културен туризъм. Бюджетът за култура трябва да бъде вдигнат, да е 1% от БВП", заяви той.

"Искаме да дадем усещането на софиянци, че живеят в европейски културен град'', категоричен е Тодоров.

С обновенa сцена и ново име класическите концерти се завръщат край езерото в Правец това лято. Фестивалът, наследник на Моцартовите празници, вече ще се нарича Pravets Art Nights.  Музикален домакин на събитието вече ще е най-престижният български оркестър - Софийската филхармония. Концертите тази година ще се състоят на 21 и 22 юли. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.