"България, с всичките си кусури, е нормална европейска държава", посочи той

Действията на „Възраждане”  и някои от изказваните на президента "де факто отричат всичко, което българите направихме през последните 30 години". Това заяви в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS бившият министър на енергетиката Мирослав Севлиевски.  

"България, с всичките си кусури, е нормална европейска държава
с пазарна економика, член на НАТО и Европейския съюз", посочи Севлиевски.

Относно решението пристанище "Росенец" да отиде в ръцете на държавата, той коментира: "Голямата тема не е концесията, която парламентът гласува да бъде премахната. Въпросът е какво се случва с „Лукойл Нефтохим”, с дерогацията и сигурността в Черно море”. 

Той подчерта, че през 2005 г., когато е заемал поста министър на енергетиката, ведомството не е имало влияние върху дейността на "Лукойл Нефтохим".  

На въпрос променен ли е балансът на силите в Черно море, след като Русия анексира цялото Азовско крайбрежие, Севлиевски коментира как може да се излезе от този капан: „Като заедно с Румъния имаме обща отбранителна програма за българското и румънското Черноморско крайбрежие”.

Радев: Украйна настоява да води тази война, но сметката се плаща от Европа

"Войските на Путин атакуват пристанищата Николаев и Одеса, става още по-притеснително, но най-притеснителна е историята с украинското зърно", подчерта Мирослав Севлиевс

"То освен, че беше заграбено и откраднато, пропадна и т.н зърнена сделка, договорена с ООН, Турция, Украйна и Русия", заяви той.

На въпрос би ли подкрепил дерогация за  за руски петрол, бившият енергиен министър каза: „Най-вероятно тези, които са гласували, са имали нещо предвид, което да е в полза на България".

По думите му подобни решения трябва да бъдат вземани в пълна координация с ЕС, Брюксел и НАТО.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook