По разпореждане на Сарафов ще се извърши цялостна проверка на работата на прокурора

Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на прокурор Георги Видев като заместник административен ръководител на Окръжна прокуратура-Стара Загора. На среща в Съдебната палата Сарафов изрази остро възмущение от сериозните пропуски, допуснати в работата на Видев при определянето на мярката за неотклонение на задържания за жестокото нападение над 18-годишната Дебора, обезобразена с макетен нож.

„Не е човек, а звяр”: Политическите реакции след нападението над момичето с 400 шева

Сарафов бе категоричен, че Видев не притежава необходимите професионални и управленски качества, за да заема настоящия си пост. С оглед на това прокурорът подаде оставката си като заместник на административния ръководител на ОП-Стара Загора.

По разпореждане на Сарафов екип от прокурори от ВКП ще извърши цялостна проверка на работата на Видев, както и на прокурор Десислава Първанова от РП-Стара Загора за период от две години. Очаква се ръководството на Окръжната прокуратура в Стара Загора да създаде организация и условия за пълно и задълбочено разследване на случая, както и за приключването му в кратки срокове.

Сарафов: Обявяваме нулева толерантност към всички случаи на насилие и хулигански прояви

Към момента срещу заподозрения Георги Георгиев се водят две досъдебни производства – за нанасяне на средна телесна повреда и за закана с убийство.

При необходимост прокурори от ВКП са в готовност да окажат незабавна методическа помощ за приключване на разследването и внасяне на обвинителен акт спрямо извършителя на тежките криминални деяния. Ще бъдат отчеени и утежняващите вината обстоятелства – предишните наказания на Георгиев, тежестта и обществената опасност на извършеното. 

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Актрисата Яна Маринова за домашното насилие

На окръжния прокурор на Стара Загора е разпоредено прокуратурата, съвместно с органите на МВР, да осигури защита на всички свидетели и лица, съдействали в хода на разследването.

Възложени са и проверки по твърдения за други извършени престъпления срещу личността в Стара Загора и областта. При установяването на достатъчно данни и събирането на доказателства следва извършителите на престъпленията незабавно да бъдат привлечени към наказателна отговорност.

„Темата на NOVA”: Тормоз у дома

Източник: Пресцентър на прокуратурата на Република България