Той съвсем не е бил за пример, твърди списанието

Списанието Тatler публикува материала „Достоен за бъдещия крал: всичко за Итън колидж, шикозната алма матер на Хари и Уилям“. В него журналистката Хадли Хол Майърс разказва за известното частно британско училище, където са учили много известни политици, бизнесмени, актьори и представители на благороднически семейства. Изданието пусна статията след новината, че децата на принца и принцесата на Уелс, принц Джордж и принцеса Шарлот ще постъпят в Итън. Шарлот може би ще е едно от първите момичета, които ще постъпят в този колеж.

Принц Хари: Кралското семейство лъжеше, за да защити брат ми (ВИДЕО)

По-голямата част от материала обаче е посветена на принц Хари, на скандалните подробности от времето му в колежа и как той дразнеше обществото, кралското семейство и по-специално по-големия си брат, докато учеше в Итън.

"Беше ужасяващо": Как е реагирал принц Уилям на решението на Хари да напусне кралското семейство

Итън Колидж е известен от векове като „училище за благородници и богати“ и се радва на „кралско одобрение от основаването си от крал Хенри VI през 1440 г.“, отбелязва се в статията. Престоят в легендарната образователна институция, разположена близо до Уиндзор, в Бъркшир, струва на учениците, които учат там на платена основа, 60 хиляди долара годишно.

Принц Хари: Искам баща си и брат си обратно

Според биографа Пени Джунър, Даяна се тревожела за клеймото, с което Хари ще се сблъска, ако не последва брат си. „Ако не отиде там, всички ще го помислят за глупав“, каза тя веднъж. Даяна никога не е виждала Хари да влиза в Итън: тя трагично загинала година преди това. Принц Хари стана студент в Итън Колидж през 1998 г. Той бе настанен в една от 25-те къщи, в които живеят студенти, заедно с принц Уилям. За къщата се грижеше „бащински веселият“ д-р Андрю Гейли, който „се опитваше да помогне на скърбящите момчета, доколкото можеше“.

АКО ДАЯНА БЕШЕ ЖИВА: Какъв би бил животът на кралското семейство (ГАЛЕРИЯ)

Снимка: gettyimages

The Guardian: Хари твърди, че Уилям го повалил на пода след физически сблъсък

Имиджът на Хари в Итън беше много различен от този на неговия успешен и ученолюбив по-голям брат. Неговите слаби оценки бяха „яростно осмивани в заглавията, което доведе до въпроси защо на него и на други супербогати изоставащи ученици им е позволено да ходят в престижни училища“. Той беше обвинен в измама с оценки, наречаха го "Хаш Хари" (хаш на жаргон е наркотично вещество - ред.), защото обичаше да пуши трева и това не беше тайна.

Принц Хари: Съпругата ми ме спаси

Хари постоянно се държеше като непукист и „дразнеше“ Уилям. Например, веднъж скочи от дърво срещу него по време на състезание по крос и извика: „Мога ли да получа автограф, принце?“ В резултат на това Уилям "загуби концентрация", спря и не можа да спечели състезанието.

Самият принц Хари с ирония и не без критика говори за обучението и живота си в Итън в сензационните си мемоари "Резервен". Колежът, каза той, "беше рай за блестящи момчета и можеше да се превърне в чистилище само за едно много неизискано момче." Хари също така „подигравателно“ описа официалната училищна униформа на Итън: „Всеки итонец трябваше да носи черен фрак, бяла риза без яка, твърда бяла яка, закрепена за ризата с пиронче, плюс панталони на райета, тежки черни ботуши и вратовръзка. Наричаха го официално облекло, но не беше официално, беше погребално" Очевидно, отбеляза Хари, учениците трябваше да бъдат „във вечен траур за стария Хенри VI“.

Снимка: Getty Images

ЕЖЕДНЕВНИ СКАНДАЛИ: Принц Хари скарал крал Чарлз III със съпругата му

През последните две десетилетия, пише журналистката Хадли Хол Майърс, критиките към „елитаризма на Итън, липсата на разнообразие сред учениците от различни слоеве на обществото и ролята му на патриархална поточна линия за управляващите класи“ се засилиха. Майърс цитира своя колега от Telegraph Матю Холхаус, който пише: "Момчетата от Итън са научени, че са родени да управляват. Жалко е, че толкова много от тях не са подходящи за тази роля." "Исторически погледнато, ако сте от правилното семейство, каквото и да означава това, децата ви можеха да отидат там, дори и да бяха по-тъпи от изпражнение".

"Дейли експрес": Принц Хари и Меган Маркъл ще поживеят отделно, за да спасят брака си

Сега нещата са се променили много", каза един от възпитаниците на този престижен колеж. Днес около 20% от студентите с високи оценки могат да очакват поне „известно намаление на таксите“ за обучението си. „Богатият елит също продължава да навлиза в Итън на пълен работен ден“, отбелязва статията. Авторът завършва статията с надеждата, че принц Джордж ще стане по-достоен ученик на Eton College от своя чичо, принц Хари, и по този начин ще издигне престижа на учебното заведение в очите на широката общественост и ще изчисти опетнената репутация на кралско семейство. 

Най-красивите принцеси и кралици на всички времена (ГАЛЕРИЯ)

Мемоарите на принц Хари – най-изхвърляната вещ след лятна ваканция

Най-красивите кралски сватбени рокли за всички времена (ГАЛЕРИЯ)

Източник: БГНЕС