Коментар на Калин Ангелов, Алекси Кесяков, Елица Буенова и Филип Лазаров

Последните промени в Наказателния кодекс, влизащи в сила от днес, предвиждат по-строги наказания за водачите, които шофират след употреба на алкохол и наркотици. Широко обсъждана е и възможността в такива случаи да се отнема автомобила на шофьора.

Полицията в Бургас иззе тир и лека кола в първия ден на по-строги мерки. Причината - водачът на тежкотоварния автомобил е карал с над 3 промила алкохол в кръвта, а другият е шофирал след употреба на наркотици.

Иззеха тир и лека кола, управлявани от "почерпени" шофьори

"От началото на годитата образуваните досъдебни производства по тези текстове са 609 и са със 100 повече от миналата", заяви комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР-Бургас. 

В зависимост от решението на съда, тирът и лекият автомобил могат да бъдат върнати на шофьорите или иззети в полза на държавата, като във втория случай НАП ги разпродава на търг. 

На този фон юристи намериха пробойни в новите текстове в Наказателния кодекс, с които българските съдилища ще могат да конфискуват превозните средства в полза на държавата. 

Конфискуване на автомобили за употреба на алкохол и превишена скорост е европейска практика.Въпросът е хората да разберат опасността, която ги грози и да коригират поведението си. Тези мерки, които са приети, са изключително строги адвокат, заяви Алекси Кесяков, експерт по пътна безопасност.

Ще получават ли еднакви присъди пияни, дрогирани и трезви шофьори, извършили едно и също нарушение

Елица Буенова, адвокат при пътнотранспортни произшествия, посочи, че става въпрос за "отнемане", а не "конфискуване", като то ще стане факт, когато в съда има влязла присъда. „Това означава, че тогава ще бъдат готови всички кръвни проби и съдът е отсъдил на база на събраните доказателства”, уточни тя.

"Въпросът е как точно ще се обезпечи това изпълнение? Защото ако две години чакаме да приключи делото, колата отдавна може да я няма", посочи Буенова. 

Тя уточни, че е сезирала институциите за, по думите ѝ, противоконституционна разпоредба, според която, когато откажеш тест за алкохол и наркотици или кръвен тест, ти се налагат следните мерки - лишаване от правоуправление, спиране на колата от движение и съответно глоба.

"Какво правят полицаите, ако имаш положителен тест, който всички знаем, че дава много фалшиви резултати, слагат ти белезниците, обискират ти колата. Подлагаш се на кръвен тест и чакаш между 8 месеца и една година да излезе.През това време не караш, нямаш кола. Имаме една противоконституционна разпоредба, която нарушава основно право, че всеки е невинен до доказване на противното", посочи още тя. 

"Това са абсолютно недомислени изменения, които според скромния ми опит, ще доведат до сериозни проблеми", посочи адвокат Калин Ангелов. По думите му също става въпрос за "отнемане", а не "конфискация". 

Ако шофьорът не е собственик на автомобила, който управлява, той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство.

"Ще се окаже, че водачите, с подобни провинения, не карат скъпи авотмобили. В един момент ще се наложи да плащаш равностойност 100 хиляди лева и ще видите как ще се намери начин да си карал лада за 150 лева. Просто ще отвори врата на корупцията", посочи Ангелов. 

Експертите настояват в страната да заработят повече лаборатории, така че кръвните проби да са готови в по-кратки срокове.

Целия разговор гледайте във видеото.