От днес влиза в сила отнемането в полза на държавата на коли на пияни или дрогирани шофьори

Полицията иззе тир и лека кола, защото шофьорите им са ги управлявали след употреба на алкохол. Това стана часове след като влязоха в сила промените в Наказателния кодекс, с които съдът ще отнема в полза на държавата автомобилите на пияни или дрогирани шофьори. 

При какви условия ще се отнемат автомобилите на пияни и дрогирани шофьори?

Според директора на полицията в Бургас комисар Калоян Калоянов от началото на годината до сега има 609 досъдебни производства по тези два текста от НК. Това е със 100 повече в сравнение с миналата година. „След влизането на промените буквално от снощи имаме два случая - шофьор на тир, който е шофирал с 3 промила алкохол в кръвта и водач на лек автомобил, карал дрогиран”, съобщи  Калоянов.

През последната година статистиката в Бургаска област сочи, че случаите на шофьори, които се качват на автомобилите пияни или дрогирани зачестяват.

Ръководителят на  Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова обясни, че към настоящият момент се предвижда и отнемането на автомобил, който е послужило като средство за извършване на съответното престъпление, когато той е собственост на водача или на неговата равностойност, когато колата е на трето лице.

Промените в НК предвиждат още лишаване от свобода до шест месеца и глоба до 2000 лв., при отказ да се даде кръвна проба. Проверките за пияни и дрогирани шофьори ще зачестят, особено през летния сезон. По морето има командировани пътни полицаи от вътрешността на страната.