Адвокат сигнализира за проблем при две квалифициращи обстоятелства

Парламентът гласува окончателно промените в Наказателния кодекс, предвиждащи по-тежки наказания за шофьорите, които предизвикват катастрофи. В хода на второто гласуване бяха одобрени и допълнения към приетите преди дни текстове от Правната комисия. Става въпрос за причинените катастрофи по непредпазливост, при които е налице телесна повреда или смърт.

Адвокат Елица Буенова е сред хората, които подтикнаха придвижването на тези промени в Народното събрание. „Депутатите не стигнаха докрай при уважаването на нашите искания. Те допуснаха грешка с определяне на наказанията и с това, че ще бъдат сложени под общ знаменател обикновените граждани, заедно с пияните и дрогираните”, обясни тя.

По-тежки наказания и дори затвор при отказ от тест за алкохол или дрога

Проблем според нея има при приети две обстоятелства. „Например, имаме пиян и дрогиран без шофьорска книжка, който не спира на знак „Стоп”. Вие се движите по път с предимство, но не реагирате своевременно на опасността. Става ПТП, при което загива човек и има ранен. Вие ще лежите наравно с пияния и дрогирания в съседната килия, защото депутатите не разделиха квалифициращите обстоятелства”, коментира адвокатът. 

Буенова уточни, че най-важните техни искания са били приети. „Ние искахме затвор за пияните и дрогираните. С тези промени, и с вдигане на долната граница от 3 на 5 години, вече, дори и при съкратено следствие, пияните и дрогираните не могат да се отърват от затвора”, подчерта тя.