Твърди се, че то е извършено от футболни фенове

Ново посегателство срещу Паметника на Съветската армия. В социалните мрежи бяха разпространени кадри на футболни фенове, които нападат палатковия лагер на мястото, палят димки и чупят плоча от монумента. След атаката на място са отишли и политици като Мая Манолова и бившия вътрешен министър Румен Петков. Случката се разиграва малко преди полунощ. 

Геновева Кръстева е била заедно с още двама души - мъж и момиче. Разказва, че те са пострадали. "Едното от момчетата, беше цялото в кръв, той е със счупато скула. Хвърляха бутилки, напръскаха едното от момчета със спрей, тя около час не можа да прогледне. Аз я придружих до ИСУЛ, там ѝ направиха промивки", добави тя. 

Късно през нощта в четвъртък в Спешна помощ е получен сигнал за напръскана със спрей жена. Тя е откарана в болница. По информация на NОVA жената е била пусната след лекарска консултация и почистване. 

"Тук имаше много полиция. Казаха, че ще разследват случая. Ние осъждаме остро тази проява и ще излезем с официална позиция. Едната от жените е обгазена, а момче е със спукана скула", заяви Славчо Крумов, народен представител от ПП "Възраждане". 

"Ще изискаме масирано полицейско присъствие тук. Не може двама полицая да противодействат на 30 човека", посичва още той. 

"Зад този вандалски акт на шпиц команди, зад тях стоят съответните политически сили и те трябва да поемат отговорност, които през последите седмици нагнетяват напрежението", заяви Мая Манолова, "Изправи се БГ". Тя поиска оставките на Йорданка Фандъкова и Трайчо Трайков. 

Реакция дойде и от кметът Йорданка Фандъкова: "Аз лично призовавам лидерите на побитическите формации, които протестират пред Паметника, да спазват изискванията на Закона за събранията и митингите - след 22 ч. не е разрешено протестирането." 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Част от надписа на монумента е бил счупен с чукове. А на плочите отпред е написано: "Искаме български паметник". Според очевидци нападателите са били около 20-30 души. Те направили димна завеса между себе си и палатките, за да прикрият действията си.

Задържани са четирима мъже, привърженици на столичен футболен отбор - на 26, 33 и двама на 29 години, единият от които - криминално проявен, съобщиха от МВР за NOVA. Сигналът е подаден след 23:45 ч. Незабавно към мястото са насочени екипи на полицията. По случая са образувани досъдебни производства за кражба и хулиганство.

Планът за безопасност на Паметника е готов и предвижда мястото да бъде оградено - по искане на районния кмет. "Докато го има там този монумент, ще има разделение. Това е като болен зъб, който продължава да трови организма, докато не бъде изваден", заяви Трайчо Трайков, кмет на район "Средец" в студиото на "Здравей, България". 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също изпрати позиция по темата:
"Агресията, посегателството към хора и чупенето на паметника на Съветската армия е недопустим вандалски акт. Осъждаме най-остро насилието и омразата. Паметниците са нашата история. Унищожавайки тях, унищожавате българската памет.

Разбираме, че това е организирана провокация за засилване на противопоставянето и насаждане на омраза. Настояваме правителството, областната управа и общината веднага да вземат мерки, за да гарантират целостта на паметника и сигурността на гражданите. Както и правоохранителните органи да разкрият извършителите и те да понесат своята отговорност.

Питаме самонареклите се евроатлантически партии - насилието, побоят над хора и саморазправата европейски ценности ли са? Очакваме всички политически партии да се разграничат от този вандалски акт и да спрат да противопоставят едни българи срещу други. Историята ни е обща и трябва да я пазим."

Позиция пристигна и от Областната управа на София. В изяление до NOVA Вяра Тодева написа:
"Областната администрация на област София осъжда остро вандалския акт по унищожаването на елементи от Паметника на Съветската армия и предизвиканите около него безредици от предишната вечер.

Очакваме извършителите да понесат съответната наказателна и материална отговорност. Заявяваме, че предвиденото преместване на скулптурните елементи и барелефи може да се извърши само по законов път по предприетата за това ускорена процедура."

„ЛЕВИЦАТА!“ с палатков лагер срещу премахването на Паметника на Съветската армия