Лора Христова е световна шампионка и в суперспринта

Български триумф на световното първенство по летен биатлон в Брезно-Осърбле, Словакия. В спринта на 6 км при девойките Лора Христова грабна златото, като направи само една наказателна обиколка. Втора, на 26.2 секунди завърши представителката на домакините Ема Капустова, а бронзът бе за друга българска биатлонистка - Валентина Димитрова, финиширала 45,3 сек. след шампионката също само с една грешка на рубежа.

Световна титла за България в летния биатлон

Още една наша състезателка намери място в първата десетка – Стефани Йолова е девета с два пропуска и 1:31,9 мин. изоставане. Последната българка в стартовия списък Лора Радковска завърши на 33-та позиция с изоставане от 4:50,2 минути и една наказателна обиколка.

Това е втори златен медал за Лора Христова на първенството, след като преди два дни тя стана световна шампионка и в суперспринта. Тя е на 20 години от Троян, доскоро бе от клуб Аякс, а вече е студентка в НСА, нейни треньори са Цветан Цочев и Момчил Кинов. На миналогодишния шампионат на планетата по летен биатлон в Руполдинг Лора Христова спечели бронз в суперспринта, а предишната зима заедно с Валентина Димитрова и Стефани Йолова бе част от бронзовата ни щафета, качила се на почетната стълбичка по време на младежкото световно в Солт Лейк Сити
(САЩ).

Снимки: Тодор Шабански