Толсистемата се превръща от система за събиране на такси в система за събиране на глоби, обясни той

Отстъпките за тол таксите на база изминато разстояние целят да се възпре инфлацията и да се даде глъдка въздух на превозвачите, които оперират на българския пазар, независимо дали са български или чужди. Това заяви Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според Арабаджиев от тези отстъпки ще могат да се възползват около 1/3-та от българските превозвачи. Намалението при тол таксите ще бъде за най-силните компании, тези, които имат изминати над 4000 и над 6000 километра на територията на страната. 

Регионалното министерство предлага по-ниски тол такси за превозвачи при по-голям пробег

Той отрече, че леките коли плащат повече за ползване на пътищата в сравнение с приходите от тол такси. Арабаджиев се съгласи с мнението, че камионите рушат най-много пътищата.

„От година наблюдаваме тенденция системата от събиране на такси да се превърне в система за събиране на глоби”, обясни председателят на превозвачите като даде конкретни примери. Всички международни компании искат одит на тол системата и връщането на контрола в държавата, а не в австрийската компания, която оперира в момента българската система, стана ясно по време на предаването.

Целия разговор гледайте във видеото.