Очаква се окончателното становище на председателски съвет

Отговорите на кандидата за следващ български еврокомисар Илиана Иванова на съвместното изслушване пред две комисии на Европейския парламент в Брюксел бяха отлични. Това заяви председателят на парламентарната комисия по култура и образование Забине Ферхайен. Той отбеляза, че Иванова е дала задълбочени отговори и е показала много добри познания, предава кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Председателят на парламентарната комисия по промишленост, изследвания и енергетика Кристан Бушой добави, че оценява високо показаните от Иванова самоувереност, добри познания и отлични умения за общуване. „Изслушването беше изключително важно. Нуждаем се от силен еврокомисар, работихме отлично с Мария Габриел. Убеден съм, че Иванова ще се справи отлично”, допълни той.

Изслушването за български еврокомисар: Посланията и впечатленията

Предварителната оценка от изслушването беше определена при закрити врата, а в сряда вечер се предвижда да бъде съобщено окончателното становище на председателския съвет на ЕП. Ако решението бъде положително, следващата седмица в Страсбург се очаква ЕП да гласува за назначаването на Иванова за еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта до изтичането на мандата на Европейската комисия с председател Урсула фон дер Лайен следващата есен.

„Благодарна съм за възможността да обсъдя с евродепутатите предизвикателствата пред науката, изследванията, иновациите, образованието, младежта, културата и спорта”, заяви Иванова пред журналисти. Тя добави, че ако бъде избрана, ще работи неуморно, за да допринесе максимално за постигане на целите.

Източник: БТА, Николай Желязков