Коментар на генералния секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова

„За съжаление бедствията стават все по-чести. Точно по същото време миналата година си говорихме за Карлово, малко след това за Поморие, след това беше Берковица. Сега е Царево. За съжаление ситуацията няма да се подобрява от гледна точка на климатичните промени. Ние следим и световната статистика. Над 10 пъти са повече загубите през последните две години от природни бедствия спрямо всички предходни години”. Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA” генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова в отговор на въпроса защо толкова много малко хора не застраховат имуществото си.

По думите ѝ имамножество фактори хората да не се застраховат. „Ние ги проучваме. Преди три години направихме национално проучване с въпроса дали хората са застрахова, защо не са, защо имат застраховка. Открихме някои интересни отговори. Оформиха се три мита, които съществуват в съзнанието на потребителите и които са устойчиви и с общи усилия трябва да преборим”, посочи тя.

„Първият мит е, че „Ако нещо се случи – държавата ще помогне”. Хубаво е, важно е, че хората се уповават на държавата. Важно е тя да помогне на нуждаещите се, но тя не може да възстанови щетите на всички, които са загубили имущество. Това не е функцията на държавата, а на застрахователите. Вторият мит е, че застраховките са скъпи и хората не могат да си ги позволят. Това не е лукс и не е вярно. Цената на застраховката на имущество се определя от това какво обезщетение очакваме и колко е вероятно да настъпи някаква щета по имуществото и колко скъп е имотът”, заяви Колчакова.

На трето място тя изтъкна вярването у хората, че „Застрахователите няма да ми платят нищо. Те не плащат”. „За имуществените застраховки процентът на отказаните застраховки е между 3 и 5 процента.Това са били претенции по рискове, които въобще не са били застраховани и затова застрахователят е отказал”.

Целия разговор гледайте във видеото.