Увеличават се младите шофьори, които се качват на автомобил след употреба на наркотици

12-13% от тежките пътнотранспортни произшествия са предизвикани от млади водачи. Това са най-често мъже на възраст от 18 до 25 години, без необходимия опит, коментира в „Денят на живо” по NOVA NEWS бившият директор на КАТ-София Тенчо Тенев. Той уточни, че данните са от статистика, която той е направил, а много от младите шофьри се качват на мощни автомобили, без да имат нужната квалификация и опит за тях.

Според Тенев всяка година движението става все по-натоварено, а концентрацията на хора зад волана трябва да е по-сериозна. Той добави, че има ръст на младите хора, които употребяват наркотици и се качват на автомобили. Изрази съгласие, че трябва да има ограничение в мощността на автомобилите за младите водачи при първата година от управление. Според него най-разумно би било те да шофират автомобили с до 95 kW.

ВОЙНАТА НА ПЪТЯ: Ще помогнат ли законодателни промени за овладяване на травматизма по улиците

Тенев счита, че завишението на глобите за нарушения ще ограничи нарушителите. Той уточни, че отнемането на автомобили при шофиране след употреба на алкохол има сериозен отзвук и хората все по-често прибягват до услугите на такси. "КАТ не отнема автомобили, а издава протокол за доброволно предаване. Колите се отнемат в полза на държавата след съдебно решение", уточни Тенев.

Той подчерта, че предложението да бъдат използвани общинските камери, за да се санкционират нарушители на пътя, е много добро. Според него няма проблем камерите да бъдат използвани от КАТ, но трябва да се увеличи личният състав. Тенев припомни, че през 2017 година София е била на първо място в ЕС като столица с най-малко загинали при ПТП-та.