Възможно е да има желание за овладяване на службите чрез рокадата на председателите им

Най-големият риск пред страната ни е ескалация на войната в Украйна и въвличане на страна-членка на НАТО в нея. „Това би позволило на Путин да вдигне картата на термоядрената заплаха. Тогава той ще преговаря с Джо Байдън, с лидерите на ЕС. Във вътрешен аспект той ще представи това нещо като Отечествена война, което изисква всички сили”. Това заяви Цветлин Йовчев – бивш председател на ДАНС в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

За нападението на Русия над Украйна и предшестващата оценка на нашето разузнаване, че няма да има нападение, той обясни, че оценката ни е била на основа на обменена информация с партньори. „Нашата държава няма огромни ресурси, чрез които да изгради сериозни разузнавателни способности в Русия”, каза бившият вътрешен министър.

Относно идеята за промени в спецслужбите, бившият председател на ДАНС и бивш вътрешен министър каза: „Склонен съм да заподозря, че зад декларираното намерение да се смeни ръководството на спецслужбите има желание за овладяването им, защото не виждам сериозни аргументи за смяна. Те имат достатъчно инструменти да проверят твърденията си и ако има тези неща, могат да аргументират смяната”. 

Йовчев допуска, че като цяло сякаш и президентът (Румен Радев) застава на позиция, която не е много правилна в момента. „Той се позиционира като остра опозиция на управлението. Това не е ролята му по Конституция, това е неправилна позиция”, обясни той.

Миков: Убиването на българското производство струва повече от митото от украинско зърно

„Неправилно е служебно правителство да извършва такива драстични промени като смяна на председателя на ДАНС. Може би наистина трябва да се помисли не да се режат правомощията на президента, а да се ограничат действията на служебното правителство. При смяната тогава нямаше реакция, а имаше адмирации. Сега същите хора, които тогава адмирирараха тези действия, обясняват как президентът бил овладял службите”, каза бившият председател на ДАНС. Той не вярва, че службите биха могли да влияят на изборните резултати. „Силата на специалните служби е върху събирането и обработката на информация, а не в репресивни функции по един или друг начин върху гражданите”, каза Йовчев.

Бившият председател на ДАНС е категоричен, че е нужно правителството да има доверие в службите. „Ако няма доверие, те не могат да взаимодействат”, каза той и даде пример с два вида доверие – към тяхната компетентност или към тяхната лоялност в определена посока.  „Ако говорим за втория случай, по-добре е да няма такава преданост, защото говорим за политическа намеса”, каза бившият шеф на ДАНС.

Веселин Вучков: Промените в КПКОНПИ ще създадат дублиращи се структури

Йовчев не подкрепя обединението на цивилното и военното разузнаване. „Това е опасно, това ще откъсне военното разузнаване от преките връзки и ще затрудни дейността на службите. Не виждам никаква полза от това нещо”, заяви Цветлин Йовчев.

Юлий Павлов: Минимална е ролята на Алексей Петров за съставянето на кабинета

По повод убийството на Алексей Петров преди точно месец, той каза, че поръчковите престъпления, особено срещу лице като Алексей Петров, са подготвени с много ресурс. „Убеден съм, че колегите на някакъв етап ще могат да издигнат хипотези от кои кръгове са извършителите, но дали това нещо ще може да бъде доказано в съда, не зная”, каза Йовчев.

Денков: Алексей Петров не е участвал в създаването на правителството, знам как съм избирал министрите

„Алексей Петров е човек, който се е проявявал в различни социални роли. Различно от 90-те до 2000-та година и различно след това. Не бих го определил като човек от службите, не е бил на такова место, където да има необходимите знания и умения, за да се причисли към тях. По-скоро като човек от едрия бизнес. Това не е първият атентат срещу него, има два официални атентата преди”, обясни бившият вътрешен министър.

Запитан как би могъл да действа Петров като оръжие срещу политическа сила, той каза, че преди с неформалната власт, която е имал, е възлагал репресиране на определени среди. „Именно по този начин би могъл да бъде използван Алексей Петров – да започне репресия спрямо опонентите, независимо дали са в икономиката или в политиката и близкото им обкръжение”, каза Йовчев.

Намалиха гаранцията на Божков с 1 милион лева

Запитан дали очаква присъствието на Васил Божков в страната да доведе до трусове, той каза, че не очаква нищо подобно. „Васил Божков и Алексей Петров са с коренно различен профил. Не мисля, че Божков би могъл да бъде използван за оръжие към определени политически или икономически кръгове”, обясни Йовчев.

Относно споменаване на думата „посолството” в политическите среди, той каза, че това е внушение в публичното пространство от опита на определени среди да покажат, че имат изключително добра комуникация с нашите партньори и едва ли не нашите партньори налагат решенията в страната. „Това е пълна измама. Не седят така нещата. Дори като (бивш) председател на ДАНС никой не ми е оказвал не само натиск, даже и намек не ми е правил как да подредим назначенията надолу”, заяви Цветлин Йовчев.