Фон дер Лайен е на остров Лампедуза след протести

Расте напрежението в Италия заради засилване на мигрантския натиск. Днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пътува до остров Лампедуза. Посещението е заради призив на италианския премиер Джорджа Мелони към председателя на Европейската комисия лично да провери ситуацията.

Германия ще продължи да приема мигранти, идващи от Италия

Тази година в Италия са влезли над 120 хиляди мигранти. Това е двойно повече от 2022-ра. Вчера на Лампедуза имаше протест на местните жители. Те се обявиха срещу разширяването на мигрантските лагери. Италия иска Европейският съюз да започне кампания, която да спира лодките в Средиземно море. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че вчера е говорил с Мелони и подкрепя Италия.

Гробище за бежанци: Десетки изоставени тела на мигранти в Странджа и Сакар

„Трябва да изпратим послание на Европейската комисия. Лампедуза не може да издържи повече. Аз имам малки деца у дома. В предишни години не се замислях, но сега инстинктите ми казват, че трябва да предпазя децата си. Защото никой не знае какво ще стане на Лампедуза", заяви мъж от Италия.

Откриха голяма група мигранти край Казичене

"Жителите на острова казват стига толкова! Никого не приемаме вече, никого! Изобщо не искам да го коментирам повече. Да чуят и Европейския съюз, и нашето правителство", каза един от протестиращите италианци.

Пик на миграцията от Африка към Европа

По думите на премиера на Италия Джорджа Мелони правителството възнамерява да предприеме извънредни мерки. „Целта е да се справи с броя на пристигащите на нашите брегове мигранти. На заседанието на министерския съвет в понеделник ще бъде приета промяна в позволения период на задържане и връщане обратно на тези, които са влезли в страната нелегално", каза Мелони.

Задържаха сириец, превозвал мигранти на Околовръстния път на София