Националният празник да не се включва в конституционните промени, предложи доц. Киселова

Професионалисти трябва да помислят за механизми за стабилизиране на правителството. Това може да е въвеждането на конструктивен вот на недоверие. Паралелно с това трябва да бъде предложен и гласуван съставът на ново правителство. Това каза за "Твоят ден" Атанас Кирчев, председател на Управителния съвет на Професионална асоциация „Европейски и национални програми за развитие“.

"Съдебната реформа на структурно ниво се състои в промени във ВСС. Промяната в институцията на служебното правителство е другият важен елемент. Конституционните промени не се основават на цялостен анализ на появилите се изменения на механизмите", заяви още той. 

Доц. Наталия Киселова смята, че в конституционните промени бяха включени значителен брой теми, които разводниха дебата. "Част от въпросите не са за конституционна уредба. Например излишно е да се включва датата на националния празник", смята тя.

Киселова: Промените в Закона за домашното насилие може да се окажат противоконституционни

"Венецианската комисия е консултативен орган към Съвета на Европа и може да дават само препоръки за промените в публичното законодателство. Не само Конституционните, но и в Закона за съдебната власт. Ненужен е и текстът за образованието, науката и опазването на културно-историческото наследство, в който се споменава, че са стратегически национални приоритети. Това няма конкретни правни последици", обясни Киселова.

Целия разговор гледайте във видеото.