„Понякога властта прекалява в евроатлантическите си жестове", заяви политологът

Протестите са нормални неща, но правителството трябва да може да се справя, без да си изпуска нервите. Разбира се, това е политическа игра. Това каза в „Интервюто в Новините на NOVA” политологът от „Галъп" Първан Симеонов.
 
„Понякога властта прекалява в евроатлантическите си жестове. Те са нужни, разбира се, но понякога трябва да бъдат опаковани за българска публика, защото тя не е чак най-големият атлантически ентусиаст. И това прекаляване води обратен ефект. Почва скърцане със зъби срещу самия атлантизъм”, поясни Симеонов.
 
„Мисля, че управляващите учат този урок в движение. Иначе предполагам, че те са добри търговци в политическия смисъл на думата и мисля, че за да правят това вероятно искат да си спестят правенето на нещо друго. Защото днес от нас се очаква да пуснем това от Украйна, а утре ще се очаква нещо друго по повод тази държава. Може би е добре да запазим правото си да кажем „не”. Има, разбира се, трети вариант. В крайна сметка това е тяхната визия, понякога е радикална. Например, министър Асен Василев обикновено има такива визии”, твърди Симеонов.
 
Той коментира и действията на ГЕРБ-СДС. „Те веднъж вече сбъркаха, като преждевременно свалиха правителството на „Продължаваме Промяната” и се убедиха, макар и по трудния път, че това само им вдига рейтинга. Така че сега би трябвало да играят по-мъдро, а именно това, което правят - да оставят ПП в изкуствената засада”, обясни Симеонов.

По думите търпеливите играчи оцеляват в политиката. Според него Борисов се справя идеално с тази роля.
 
„Той е доказал, че го умее с две поколения партньори. Нищо не пречи да го направи и с трето поколение. Тоест, да ги пусне напред, за да обират негативите. Борисов няма интерес от разваляне на кабинета, но явно правилно видя, че няколко месеца се беше обезличила партията му и ако сте забелязали от месец насам вече критикува ПП. Това може да означава само едно. Борисов вече е по-спокоен за политическото си бъдеще” , заключи политологът.

Целия разговор гледайте във видеото.