На закрито заседание депутатите дадоха зелена светлина за изпращането на зенитни ракети

България изпраща на Киев ракети за комплекси С-300 и ненужни боеприпаси от складовете на МВР. Последва светкавична реакция от Русия. Москва призова България да преразгледа решението си.  

На закрито заседание депутатите дадоха зелена светлина за изпращането на зенитни ракети на Украйна. Новият пакет военна помощ получи подкрепата на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. От опозицията се опитаха да бламират дебатите, които започнаха по същество след няколко почивки. 

Според вносителите изпращането на дефектни ракети няма да навреди на националната сигурност, както и на отбранителната способност на българската армия. Най-активни в дебатите бяха от БСП, според които тази подкрепа за Украйна е национално предателство и поискаха на заседанието да присъства военния министър. В крайна сметка дойдоха началникът на отбраната и зам.-командирът на ВВС и заседанието беше засекретено. Така решението за новия пакет помощ за Украйна се гласува при закрити врата.

Денков: Ракетите не са нападателни, ще бъдат използвани за защита на хора в Украйна

Още преди да започнат дебатите в пленарната зала от "Възраждане" и БСП отсякоха - дискусия не може да има без присъствието на министъра на отбраната.
"Да поканите министъра на отбраната Тагаренко, а Тагарев извинявам се, тъй като това касае поверенето му министерство, което той ще съсипе", заяви Цончо Ганев, “Възраждане”. 

Последваха няколко почивки. Два часа след началото на пленарния ден, започнаха и дебатите по същество, в присъствието на началника на отбраната и зам.-командира на ВВС. Тезата на вносителите - пращаме на Киев дефектни ракети, които не подлежат на ремонт.

"Минималният брой, които се предвижда да бъде даден, няма да застраши националната сигурност и въобще защитата на българското небе", каза Христо Гаджев, ГЕРБ. 

"България не си дарява най-модерните ракетни комплекси, а дарява дефектни ракети, за които производителя казва, че не може да ни свърши работа и самия той не може да ги ремонтира", посочи Ивайло Мирчев, ПП-ДБ. 

БСП атакуваха."Аз продължавам да задавам въпроса - как тези ракети са негодни за използване  дори за учение, а преминавайки границата с Украйна се превръщат в годни", попита Атанас Зафиров, БСП. 

Москва: С доставката на ракетите за Украйна България нарушава международните ангажименти

От "Възраждане" и ИТН също се обявиха против даряването на ракети. "По същата логика може да предположим, че цялото ни въоръжение е дефектно и хайде да го дарим цялото на украинската армия", каза Костадинов, "Възраждане". 

"Докато не ни убедят, ние смятаме, че тези ракети не трябва да бъдат дарявани", допълни Александър Вълчев, ИТН. 

След кратък дебат, заседанието беше закрито, за да се чуят аргументите на военните. А преди гласуването от БСП напуснаха залата.
"Депутати "Натискачи на копчета" сега ги натискат без да знаят колко и какво ще дадем. Това е грандиозен скандал и национално предателство", заяви Корнелия Нинова, БСП. 

В крайна сметка и без гласовете на БСП предложението беше прието. "БСП напуснаха, "Възраждане" си направиха кампания, изказаха се. Няма интересно няма в тази тема", съобщи Делян Пеевски, ДПС. 

Не стана ясно обаче колко ракети и патрони ще изпратим на Киев. Точната бройка ще трява да се уточни от военното и вътрешното министерство.