В студиото на предаването дебатират Александър Сиди, ВМРО и Александър Симов, БСП

Малко повече от година след като страната ни експулсира 70 руски дипломати сред тях и градинаря на Мисията в София под расата на трима свещенослужители в църквата „Свети Николай” в центъра на София също се оказа, че се подвизават шпиони.

Руската църква беше заключена с тежък катинар, пред вратите ѝ започнаха протести на миряни. А посланик Митрофанова тържествено обяви, че вратите на църквата ще бъдат отворени когато руската държава вземе такова решение.

Междувременно спорът за това чия собственост е руската църква се изостри и макар, Патриарх Неофит да назначи петима българи свещеници за служение в „Свети Николай”, храма си остава все така под катинар. От Синода отидоха лично при Митрофанова да молят за ключа, на която молба получиха отказ . Премиерът се ядоса на ДАНС, че едва сега е забелязал откритата шпионска дейност на предстоятеля на храма.

"Челюсти": Опозицията ли е слаба или управляващите са силни

За Николай Змеев експерти по сигурност твърдят, че работи с мрежа от агенти в полза на Русия вече пет години. Особено след началото на войната в Украйна, руските енории зад граница представляват фронт организации на разузнавателните им служби, се казва в доклад на ФБР от преди месец. А миналото и на тримата изгонени шпиони е свързано с мрежи за разузнавателна дейност зад граница.

"В общ смисъл да кажем, това което направихме е малко безумно. Факт е, че тези хора нямат дипломатически статут и аз не разбрах, защо трябва да ги изгонят по този начин изведнъж от страната? Дейността на руската шпионска мрежа у нас не е от вчера. България е интересна цел за шпионските разузнаватели. Има такива и от Щатите, и от Русия. Но сега в контекста на цялото това нещо, което се случва, разбира се не им мястото тук на тези хора.
Но тук задавам въпросите към българските власти - защо не ги арестуваха? Защо не ги осъдиха в България? Защо не намериха хората, с които са работили в България преди да ги изгоним? Много е лесно да ги хванеш, да ги качиш в затворнически бус, да ги оставиш на границата със Сърбия и да се оправят”, заяви Александър Сиди, ВМРО.

"За" и "против" увеличението на минималната работна заплата

"Аз не приемам връзката между изгонените 70 руски дипломати и сегашната ситуация. Защото те имат дипломатически статут и трябва да бъдат експулсирани, а свещениците нямат. Но знам, че когато арестуваш или видиш шпиони и твърдиш, че това е шпионин - ти не го пращаш в чужбина, задържаш го тук, разследваш мрежи. Тук се говори за мрежи, че той си я правил в България. Защо го гонят?
За мен изводът е само един - нашето разузнаване и нашите служби нямат никакви данни за шпионската му дейност. А го правят по някакъв сигнал от Северна Македония или просто се натягат. Вчера ми направи впечатление на позицията на прокуратурата, която казва, „може би ДАНС гонят свещениците, поради някакви предварителни сигнали от Северна Македония”. Т.е. в дейността на българските власти спрямо руските свещеници има една дълбока нередност. Дълбока нередност е защото противоречи на всякаква юридическа и политическа логика”, посочи Александър Симов, БСП.

Целия разговор гледайте във видеото.