Той беше открит от президента на Фондацията Нанси Шилър и посланика на САЩ Кенет Мертен

Фондация „Америка за България“ отбелязва 15 години от основаването си с юбилеен форум. Той беше открит от президента на Фондацията Нанси Шилър и посланика на САЩ Кенет Мертен.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Писателят Георги Господинов и преводачката Анджела Родел, които тази година спечелиха международната награда „Букър” за романа „Времеубежище”, са гост-лектори. А по-късно днес се открива и интерактивна изложба „История за &“. Експозицията включва разходка по тревата, среща с аватар на маестро Максим Ешкенази, изображения на Текла Алексиева, игра със светлини и сенки с творбите на Капка Кънева, образите и гласовете на актьорите Веселин Ранков, Чък Браун, Кристина Верославова и Кейт Никълс.

„Фондация „Америка за България“ е тази, която дава възможност на нашите български партньори, неправителствени организации, независими медии и други организации, с които работим. Те са тези, които променят средата в положителна посока. Ние просто им помагаме да се развиват и да реализират идеите си, независимо дали става дума за антикорупционни инициативи, туризъм, културно наследство, образование, те са истинските проводници на успехи за България”, заяви Нанси Шилър.

„Тук сме, за да отбележим 15-тата годишнина от нашето партньорство. Чрез фондацията успяхме да се докоснем един до друг. Подкрепяме художествени училища в цялата страна, за да може гласът на младите да бъде чут. Българите се гордеят особено с международните олимпиади, където българските ученици се нареждат на челните места. Фондацията подкрепя младите, за да се подготвят и участват в тези олимпиади. Всяка инициатива допринася за общото ни наследство в България", каза още Нанси Шилър, предаде БГНЕС.

Видео: БГНЕС

„При всички проекти общият знаменател са хората с виждане за бъдещето. Можем да сведем нашия съвместен път в няколко думи - живеем и мечтаем, растем, променяме. След 15 години в България се гордеем с множеството проекти, които подкрепихме. В началото помагахме с идеи, визионерски дух и оптимизъм, а днес сме във възхита от успехите на България. Неоспорима смелост и уважение”, добави тя.

Шилър отбеляза, че от 2008 г. насам Фондация “Америка за България” е финансирала 1200 проекта. „В продължение на 15 години фондацията е ръководена от българи и американци, които споделят нашата мисия, задават стратегическото мислене и гарантират, че средствата, които предоставяме се използват по най-добрият начин в полза на България”, обясни тя.

Шилър обаче отбеляза, че истината е под обсада на дезинформацията. „Значението на независимите медии и организации, които ни предлагат проверена и достоверна информация заслужават и вашата финансова подкрепа”, каза още тя.

„В продължение на 15 години Фондация „Америка за България” инвестира стотици милиони долари, които помагат на българския малък бизнес и предприемачи, както и на академичните постижения, научните иновации и укрепиха българското гражданско общество и укрепваха уважението към върховенството на закона и засилиха международната оценка за България”, заяви посланик Кенет Мертен.

„Америка за България съчетава” е най-доброто от Америка и България за постигане на най-добър резултат”, каза посланикът на САЩ у нас. Той се обърна и към публиката, която изпълни цяла зала в НДК: „Като отправя поглед към публиката към тази прекрасна зала, осъзнавам колко съществен е приносът на фондацията в България. Фондацията има толкова съществена роля за отношенията между САЩ и България. Нека гледаме напред и честит рожден ден!”, пожела той.

„Фондация „Америка за България” подкрепи „Книговище” почти от самото начало на платформата, а ние се борим за това децата да обикнат четенето, но също така и децата да растат като граждански грамотни личности”, заяви Искра Джанабетска, съосновател на „Книговище”.

Преводачката Анджела Родел от години ръководи комисията „Фулбрайт България", благодарение на която у нас идват американци да преподават английски в училище.

„Правят не само уроци, изкуство, спорт, речи и дебати. Всеки учител работи със стотици деца. Благодарение на ФАБ имаме повече учители, които да работят с децата тук”, заяви Анджела Родел, председател на комисията „Фулбрайт".