КСБ ще призове членовете си на национален протест, ако не срещне разбиране от държавата

В отворено писмо до управляващите Камарата на строителите в България (КСБ) изразява своето безпокойство по отношение на „чувствителното влошаване на икономическата среда“ в държавата и как тя се отразява в частност на инвестиционното проектиране и строителство у нас.

Камарата настоява за диалог с държавните органи за изработване на конкретна стратегия, която да предвижда пакет от мерки (финансови, социални и административни) за „превръщане на строителния сектор в приоритетен отрасъл в следващите 10 години".

Писмото е подписано от председателя на УС на КСБ Илиян Терзиев и е адресирано както до председателя на Народното събрание Росен Желязков и премиера Николай Денков, така и до финансовия министър Асен Василев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

От Камарата не за първи път алармират за „законосъобразно прилагане на разпоредбите на действащото законодателството, регламентиращо промяната на цените по договорите за строителство, възложени по реда на Закона за обществени поръчки (ЗОП)“.

Строителите настояват и за отделно „перо индексация“ в следващия бюджет на страната, което да гарантира за прозрачно и реално прилагане на процеса за коригиране на цените по договорите за строителство. В случай, че не срещнат разбиране от страна на държавните органи, те са готови да призоват членовете си на национален протест.

Това е техен пореден опит да информират обществеността и управляващите за проблемите в сектора, като доста красноречиво отбелязват, че „нормативните актове не се прилагат адекватно от възложителите на обществени поръчки“ и настояват за единни и законосъобразни указания от страна на централната власт към тях.

От Камарата заявяват, че съществува „дисбаланс между правата и задълженията на страните по договорите за обществени поръчки, който е в полза на възложителите“. Като пример за това се изтъква предложението за промяна в ЗОП, касаещо „отпадане на застрахователните инструменти /т. нар. „бондове“/ като форма на гаранция за изпълнение на договорите за строителство.“ Строителите заявяват, че този застрахователен инструмент работи успешно не само у нас, но и в стотици държави по света и трябва да се запази.

От писмото на Камарата става ясно, че не се отчита спецификата на договорите за възлагане на строително-монтажни работи (СМР) в ЗОП, като по този начин се затруднява работата на изпълнителите. В тази връзка, според КСБ са необходими законодателни промени, чрез които да се приложат добрите практики на Международната федерация на инженерите- консултанти /FIDIC/ при сключване на договорите за проектиране и строителство и да се разработят типови договори.

След направен анализ на процедурите по възлагане на обществени поръчки с предмет строителство, КСБ отчита, че „редица възложители не изискват от изпълнителите на определени строежи и видове СМР да са регистрирани /вписани/ в Централния професионален регистър на строителите /ЦПРС/ като по този начин нарушават разпоредбите на Закона за камарата на строителите /ЗКС/. Според Камарата това сериозно накърнява обществения интерес за качествен и безопасен строителен продукт, като същевременно води до създаване на „сив сектор“ в бранша.

В писмото се обръща внимание и на „капиталовите разходи“, които не са усвоени. От Камарата заявяват, че това влияе негативно не само върху качеството на живот на гражданите, но и на развитието на редица отрасли, в това число и строителството.

В тази връзка, КСБ изразява твърдото си становище, че е „крайно необходимо да се предвиди значително увеличаване на обема на капиталовите разходи на обществените възложители, както и да се създадат гаранции за реалното осъществяване на инвестиционните им програми“.