„Трябва да се приеме закон за Министерския съвет", добави той

Дългоочакваният проект за промяна на Конституцията е в пленарната зала. Депутатите ще разглеждат и обсъждат на първо четене, но още в комисия те срещнаха остри критики от юристи.

Не трябва да имаме големи очаквания към първото четене, то е по-скоро протоколно. Комисията по правни въпроси съвсем коректно изнесе доклад пред народните представители. Това гласуване ще бъде политическо, то се очерта и в дебатите. Парламентът ще се опита да събере необходимото мнозинство от 3/4, най-вероятно няма да го постигне, но ще се съберат повече от 160 гласа и ще се премине към една по-бавна процедура. Това коментира в предаването „Пресечна точка” по NOVA преподавателят по конституционно право професор Пламен Киров.

„Отделните парламентарни групи ще работят, Комисията ще заседава, ще оглежда направените възражения от различните гилдии. Но на или след 6 декември ще бъде проведено още едно първо гласуване, ако се събере мнозинство от 2/3, тогава ще се даде възможност между първото и второто четене да бъдат направени предложения от народните представители. И чак тогава ще могат да бъдат направени промените, които видяхме през юли в законопроект”, посочи Киров.

Промените в Конституцията влизат на първо четене в пленарната зала

Относно това, дали предлаганите промени в Конституцията са фиксирани върху един човек ,той каза: „Конституционните промени и изобщо никакви правни промени, свързани с действия на институции и правомощия не бива да бъдат насочени срещу определено лице. Защото хората в институциите се сменят, но институциите остават. Сега ние може да направим много големи бели и следващите президенти ще кажат, че са им ограничили правомощията”.

„Трябва да се приеме закон за Министерския съвет, тъй като и досега за хора от практиката и от теорията на правните среди, остава тайна как работи МС. Все пак той е колективен орган, да сте чули да са се провеждали дебати или различни разисквания и най-накрая гласуване? Не. Кой замества министър-председателя, когато той отсъства? Тоест има спорове, които биха могли да бъдат решени със закон за правителството”, коментира Киров.

ВСС не приема по-голяма част от предложените промени в Конституцията

Повече гледайте във видеото.