"Макрон е първият западен лидер, който отиде и в Рамала", каза тя

„Българската теза за приемане на страната ни в Шенген е доста логична – малка част от мигрантите, които преминават през България, достигат до Австрия. Има икономически ползи за Австрия от приемането на България в Шенген – скъсяване на времето за доставки, намаляване на вредните емисии. Чакането от доставчиците по 3-4 дни на всяка от границите се плаща от крайния потребител”. Това заяви зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Повод за думите й е посещението на премиера Николай Денков в Австрия, което тя определи като закономерно.

Филип Гунев: Австрия не ни допуска в Шенген заради цялостната миграционна обстановка в ЕС

Близо две трети от болниците в Газа са спрели да работят

Относно военната криза в Близкия изток, тя изтъкна, че при война икономиките страдат. Ситуацията е опасна, можеше да бъде много по-зле, ако си спомним как изглеждаше температурата на разговора преди седмица. Наземната операция на Израел се бави, големите усилия на международната общност да опазят живота на цивилните изглежда дават резултат, обясни дипломатът.

„Френският президент Еманюел Макрон е първият западен лидер, който отиде и в Рамала. Първостепенно в посещението му беше как освобождаването на заложниците, които „Хамас” държи да бъде първостепенна задача и след това да говорим за сухопътната операция”, каза Чернева.

Освободена заложничка на „Хамас”: Минах през ада (ВИДЕО+СНИМКИ)