Арабистът подчерта, че е трудно да се преборят подземните мрежи на "Хамас"

Това, което се случва в Газа е касапница. Нещо, което не биваше да бъде допускано през 21 век. Цивилните жертви са част от заложниците на „Хамас“. Техните укрития са граждански обекти, които хората няма как да напуснат. Това, което наистина е много жалко, че израелската авиация бомбардира нееднократно болници. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

„И все пак, какви цели си постави Израел? Не можеш ли по друг начин да се стигне до тези тунели? Това ли е единствения начин? Отгоре хвърляш бомбата върху училището или върху болницата“, посочи той.

Папа Франциск с трогателно обръщение: Войните винаги означават загуба (ВИДЕО)

Чуков допълни, че става въпрос за около 400 – 500 км, прокопани за тунели, като в тях няма само командни пунктове, а и фабрики за производство на оръжие, както и част от горивото. Много трудно е да се преборите с подобен тип подземни мрежи, подчерта арабиста.

По негови думи Саудитска Арабия не се е отказала от процесите, които стартира преди около година и бяха стопирани от агресията от терористичния акт на Хамас на 7 октомври. „Мен лично много ме зарадва факта, че Саудитска Арабия е потвърдила, че продължават преговорите“, допълни той.

7000 души от 60 държави все още чакат да напуснат Ивицата Газа

„Ако погледнете арабските телевизии ще видите, че по-голямата част от жителите на Газа казват „ Ние сме тук. Дори къщата да ми падне върху главата, не пак ще си останем тук в Газа.“ Но аз съм убеден, че ще има такива, които ще напускат“, посочи Чуков.

Той е на мнение, че ще има международна опека, без „Хамас“. Чуков не смята, че няма да има бежанци към България.

Повече от разговора вижте във видеото.