Вчера са били евакуирани около 400 души

Граничният пункт „Рафа” между Ивицата Газа и Египет ще отвори за втори пореден ден, за да пропусне ранени палестинци и хора с чуждестранни паспорти или двойно гражданство. По данни на египетските власти близо 7000 души от 60 държави чакат да напуснат палестинската територия.

Вчера първите 400 са преминали границата с Египет, след като тя беше отворена за първи път след началото на ескалацията между Израел и "Хамас" преди три седмици. Става въпрос за ранени палестинци и хора с чуждестранни паспорти или двойно гражданство. Сред тях са и български граждани, включително семейство с 5-месечно бебе.

МВнР: 36 българи са евакуирани успешно от Ивицата Газа

Американският президент Джо Байдън определи договорката като резултат от "интензивна и спешна дипломация". Тя беше постигната с помощта на Катар, в координация със САЩ.

Междувременно, в два последователни дни, Израел нанесе сериозни удари по най-големия бежански лагер в Газа. Според "Хамас" загиналите са близо 200 души.

„Това е, защото там има инфилтрирани терористи. Израелската армия води битка лице в лице с терористите на "Хамас" в Джабалия. В крайна сметка, по този въпрос е ясно, че цивилните жертви лежат на съвестта на Хамас”, заяви майор Дорон Спийлман, говорител на Израелската армия.