Освен основната заплата можете да преговаряте за всичко важно за вас

Преговорите са в основата на почти всички разговори. Ежедневно се впускаме в спорове и уговорки за по-изгодна позиция в работата, по-добри застрахователни условия или дори по-добра цена в магазина. Най-често обаче допускаме грешки при договарянето на професионалния си път.

Почти половината от работещите признават, че са допуснали грешка при преговорите за заплата си. Това сочат данни на консултантската компания "Robert Half”. Един от изводите е, че се набляга твърде много на паричното възнаграждение, вместо да се обърне внимание на целия предлаган пакет от компенсации и привилегии.

"Помислете какво наистина има стойност за вас", каза Скот Доброски, вицепрезидент на "Indeed”. "Ако посещавате офис или сте продавач-консултант и носите костюм ежедневно, фирмата може да поеме химическото чистене, което значително ще облекчи бюджета ви”. Освен за основната заплата, можете да преговаряте за всичко важно за вас – акции, бонуси, работна атмосфера, карта за фитнес, средства за професионално развитие, здравни придобивки, обучителни курсове или дори ергономичен стол.

Разглеждането на това какви привилегии предлагат конкурентите на своите служители е още един начин да се подготвите за разговор. Извършването на възможно най-много проучвания прави позицията ви по-силна, а данните представят аргументите ви като факт, а не като измислица или налучкване.

"Способността да преговаряме е знание и сила", посочи Джена Александър, съосновател и ръководител на екипа на глобалния център за върхови постижения за таланти на "Randstad” и добави: "Винаги, когато преговаряте за бъдещето си, сте изложени на риск от потенциална емоционалност. Това е естествено състояние на духа. Но ако имате факти зад гърба си - имате стоманен стълб за гръбнак".

Не преговаряйте само когато постъпвате на работа в дадена компания. Ако се справяте добре с позицията си, то вие имате „кариерна валута", която да използвате, твърди Доброски.
"Това значи да посочите уменията и опита си, победите и приносите за настоящата си компания. Така аргументирате защо вашата "стойност" се е увеличила и следователно това е причината да искате по-голямо възнаграждение", обясни вицепрезидентът на "Indeed”. 

Той предупреди, че трябва да сме предпазливи по отношение на спорна тактика за водене на преговори - „Ако нямате сериозни намерения да заемете новата професионална позиция, използвайте офертата за работа срещу сегашната си работа. Не препоръчвам да го използвате като трик, за да получите повече пари при настоящия си работодател, защото неволно ситуацията може да се обърне срещу вас”, добави Доброски.

Важно е да съобщавате какво искате на всяка крачка от професионалния си път. "Ако искате да сте в офиса 4 дни в седмицата, кажете това на първото си интервю, след това на второто и на третото, за да няма изненади, когато се стигне до разглеждане на предложението ви за постъпване", подчерта Александър.

Този метод на комуникация може да използвате за всичко, включително и за нещата, които ви задържат на настоящата длъжност. Например, ако ви предстои да получите бонус след 3 месеца, можете да напомняте това често и дискретно. А ако обичате да рискувате, когато моментът настъпи - поискайте бонус на по-голяма стойност.

Източник: businessinsider.com