Правителството с приоритет осигурява стоки от първа необходимост

157 загинали и над 200 ранени е равносметката след земетресението от 6,4 по Рихтер, което удари Непал преди дни. Сега страната се бори с опустошителни последствия от най-тежкия трус, който преживява от 2015 г. насам.

Земетресението за секунди превърна къщите в купчини отломки. Едва в началото на тази седмица хората от засегнатия район, успяха да оценят щетите.

"Тъкмо бяхме заспали и изведнъж се чу силен шум. При първия трус къщата ми се срути от едната страна. Няколко камъка паднаха на мястото, където спяхме, имахме само леки наранявания и оцеляхме", каза Сарбаджит Пун, местен жител.

Мощен трус в Непал взе най-малко 128 жертви, десетки са ранени (ВИДЕО)

Друг жител - Павитра Гири, каза, че от дома им нищо не е останало. „Прахът от отломките влиза в носовете и устата ни. Не можем да виждаме добре заради него. Не знаем какво да правим, в много лошо положение сме. Децата се оплакват, че са гладни. Нямаме къде да се настаним, нито имаме храна за ядене, нито дрехи, които да облечем. Никой не се грижи за нас”, каза Гири.

Над 48 часа спасителните екипи работеха усилено за намиране на оцелели. Много от спасените бяха откарани в близките болници. Някои от тежко ранените ще трябва да бъдат оперирани, а други имат фрактури на костите от срутването на стените на сградите върху тях. Един от оцелелите по чудо е Милан, който лежи в болница с гипсирана ръка.

"Много се изплаших, побягнах, за да се спася, но беше толкова страшно, че паднах и припаднах. Следващото нещо, което си спомням е как е събудих в болницата", каза оцелелият
Милан Сингх.

Правителството на Непал сега с приоритет осигурява стоки от първа необходимост. "Изпращаме храна и лекарства. Червеният кръст ни помага с палатки, в които хората да спят, за да се чувстват комфортно. Цялото внимание е насочено към това основните услуги да достигнат до засегнатите райони", каза Шраван Похрел, главен областен управител.

Земетресението с магнитуд 6,4 по Рихтер се смята за най-тежкото в Непал от осем години насам. През 2015 година загинаха около 9000 души при две земетресения, които превърнаха в руини цели градове и вековни храмове. Щетите бяха оценени на 6 млрд. долара.

Трус с магнитуд 6,9 разтърси Индонезия