Отслабнал 5 килограма след плуването си, първата задача на Марин Григоров била да вдигне високо българското знаме

Българин преплува 48 километра за 8 часа. Той влезе в студените води на три реки край Ню Йорк. Отслабнал 5 килограма след плуването си, първата задача на Марин Григоров била да вдигне високо българското знаме. 

Той е на 49 години и измина 48 километра с непрекъснато плуване в продължение на 8 часа в мътните води на три реки - East river, Harlem и огромната Hudson river.

"Най-интересното е, че самата вода е солена почти през цялото трасе, поради причината, че от океана самата солена вода навлиза доста навътре в реките и реално погледнато се плува в солена вода", заяви Григоров.

Цанко Цанков ще преплува разстоянието между двата острова на Нова Зеландия

Освен мътна водата била и бурна. "Един ден преди да дойде моята дата и да се състезавам, имаше наводнение в Ню Йорк, което допринесе допълнително за разводняване на водите. Те станаха още по мръсни, бяха бурни, валеше дъжд през повечето време, но такъв ми е бил късметът. Бях тренирал доста време за това, така че нямаше време кога да се отказвам. Датата си е дата. Може да ми дадат подобна дата чак следващата година, така че трябваше да го направя на момента", посочи плувецът.

Наложило се да плува и срещу течението. Получава и схващане на крака. "По цялата Harlem river. Течението беше срещу мене и това беше би беше най трудната част, която ме измори доста", каза още той.

Осем часа по-късно Марин вече бил и 5 килограма по-слаб и силно изтощен. Той работи от години в Съединените щати, общува с българи, работи за българска компания и никога не е късал връзката с родната си страна.

Петър Стойчев спечели историческото първо плуване в езеро в Монголия

"България си в сърцето, ние сме там от където сме родени, а аз съм си роден в България - винаги ще си бъде българин. А, това, че си имаме хубав живот тук в Америка и живеем в момента тук, поради едни или по друга причина това си е наш избор и мисля, че е много правилен, но България си е България. Тя си е винаги с нас", подчерта Григоров.

Начинанието планирал в последните три години, но до последно го пазел в тайна, дори от съпругата си.