Изживяването беше невероятно, сподели плувецът

Българският плувец Петър Стойчев спечели историческото първо състезание на езерото Хьовсгьол в Монголия под егидата на Международната организация по ледено плуване.

Българинът, признат за най-успешен състезател в света по плувен маратон, триумфира в плуването на една миля при мъжете в кристално чистите води на монголското езеро. Стойчев финишира с време 23:55 минути. Шампионка при жените стана Саманта Уелтън с време 27:09 минути.

„Плуването се осъществява в открити води – в два кръга по 820 метра. Задължително се плува с колан на кръста с надуваемо устройство за безопасност. Температурата на въздуха по време на състезанието беше около 2 градуса, иначе падаше до минус 5 – минус 6. Заради по-топъл фронт температурата на водата по време на състезанието беше 7.5 градуса. Езерото се намира на надморска височина от 1645 метра, което прави плуването много трудно. Щастлив съм, че отново имах възможността да развея българското знаме като победител на още една дeстинация – в първото плуване в монголското езеро Хьовсгьол“, заяви Петър Стойчев.

Петър Стойчев с победа в Северния ледовит океан

Езерото е поне на няколко милиона години, считано е за "по-малкият брат" на Байкал и съдържа 0,4% от сладководните запаси на цялата планета. В превод името му означава „езеро със синя вода“.

„Изживяването беше невероятно. Първо пътувахме 16 часа от столицата на Монголия Улан Батор до Хьовсгьол. Бяхме настанени в номадски къмпинг с юрти. Беше наистина запомнящо се. А съм удовлетворен, че отново се прибирам в България като победител“, каза още Стойчев.

Източник: БГНЕС