Спектакълът може да бъде гледан на 14 ноември от 20.00 ч. в Зала 1 на НДК

Първият български семеен авторски мюзикъл „Книгата на мечтите“ съчетава театър, музика, танци и циркова акробатика. За историята на едно бедно момче, което среща любовта, ще говорим с Ралица Мерджанова, драматург и хореограф, и Александър Чобанов, драматург на спектакъла.

„За първи път в България имаме продукт, който се опитва да следва принципите на съвременните бродуейски продукции. Имаме честта да работим с невероятен режисьор Уест Хайлър, режисьор на бродуейските мюзикъли „Шрек“ в Национална опера и балет, "Авеню Кю" и "Спонджбоб" в Столичен куклен театър. Това, което отличава това представление е, че певци, актьори, танцьори и акробати влизат в ролята на другия артист. Имаме певци, които танцуват и участват в акробатики. Акробати, които танцуват и пеят – по този начин се случва магията на сцената“, разказва Ралица Мерджанова. И допълва: „Това е история за сбъдването на една мечта и затова колко е важно всъщност да вярваш в мечтите си и да срещаш правилните хора по пътя си. Това са стечения на обстоятелствата, които трудно се нареждат, но когато се случи наистина е магия“.

„Няма как да не споменем хората, които дават живот на този спектакъл на сцената – Давид Крумов, Калина Асенова, Константин Икономов, Павлета Асенова, Камен Асенов. Музиката на спектакъла е авторска. Композиторите са Адриан Гугов, Петя Данкова, Александър Васев. Текстописци са Петя Данкова и Адриан Гугов. С тях работи музикалният директор Роберта Ганова. От музикална гледна точка екипът е със стабилна заявка и с желание наистина да направи нещо ново и различно.“

Александър Чобанов споделя, че когато първоначално му се обаждат за проекта, приема, защото търси такъв, който да носи послание. „В този спектакъл то е много ясно изведено и това ме спечели за него. Докосна ме, защото по някакъв начин е свързано и с моята съдба. Но в него има най-различни послания, които съм сигурен, че ще стигнат до публиката.“

Ралица Меджанова признава, че за нея един от най-специалните моменти в спектакъла са моментите на среща между малките герои Пат и Люси, главната героиня в постановката. „Самата аз съм детски учител и може би тези моменти на тяхното израстване са ми най-ценни и най-вдъхновяващи. Много е смело, че този проект застава като независима продукция, която се покрие качество и ниво, костващо големи усилия, нерви, но и много любов. Вярваме, че той ще си намери път и, че публиката в България е достатъчно интелигентна и има нужда от такъв тип изкуство. Нещо красиво и малко по-вълшебно от действителността.

Премиерата на спектакъла „Книгата на мечтите“ ще се състои на 14 ноември в Зала 1 на НДК. NOVA е медиен партньор на събитието.