Верни ли са твърденията, че е причинено от експеримент на HAARP

На какво се дължи червеното сияние, което беше забелязано от много места в България преди седмица и вярно ли е, че е изкуствено предизвикано от HAARP? Темата в студиото на „Здравей, България” коментира журналистът от factcheck.bg Дафина Кандова. Изданието тръгна по следите на спекулациите в интернет и провери доколко са аргументирани.

Червеното сияние, появило се в небето над България на 5 ноември вечерта, се дължи на силна магнитна буря заради слънчево изригване по посока на Земята, подчертават от factcheck.bg. Оттам допълват, че подобно явление е документирано в България и преди – през 2000 г. и 2003 г. Появата на сиянието „Аврора” в Европа съвпада с провеждането на научен експеримент на програмата HAARP, но не е резултат от него, пишат още в сайта.

От "Моята новина": Полярно сияние над България (ВИДЕО+СНИМКИ)

Припомняме, че на 5 ноември в небето над редица европейски държави, включително и България, се появи червено сияние. Публикации в социалните мрежи и сайтове невярно твърдят, че това не е естествено явление, а е предизвикано чрез HAARP – машина за контрол на климата, времето и йоносферата.

Целия разговор гледайте във видеото.