"Лукойл" държи всички данъчни складове за съхранение на гориво – кое е пазарното", запита той

„Поисканата много бърза писта за отпадане на дерогацията очевидно крие този дефект – за 3 дни едва ли бихте могли да прехвърлите цялото производство на такъв гигантски комбинат като "Нефтохим Бургас" да работи само с неруски петрол. Трябва да се намери кратък, но реалистичен период”. Това заяви Гроздан Караджов от ИТН в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Той припомни, че България е страна с най-нисък акциз на горивата и затова е държавата в ЕС с най-ниска цена на петролните продукти. „След дерогацията трябваше с по 50-60 стотинки да падне цената на дизела и бензина, защото вече никой не търсеше руския петрол. Той се продаваше веднъж под цената на своя конкурент „Брент” и втори път с до 50% отстъпка”, заяви Караджов. Той обясни, че финансовият министър Асен Василев ги е уведомил, че е приета дерогацията, без никакви допълнителни разяснения.

Комисията по енергетика не прие отмяна на дерогацията на „Лукойл"

Бившият регионален министър обясни, че по справка от МФ след приемане на дерогацията „Лукойл” вече ползва 85% руски петрол, а преди това е било 50%. „Постигна се обратният ефект. Българинът не плаща с 60-70 стотинки по-евтино. Защо не беше предложена методика, по която да се вижда колко руски петрол се купува, колко се отразява на литъра бензин и колко се отразява на литъра дизел и тази отстъпка да се отразява на бензионстанциите. Това не е направено и отговорността е на финансовия министър Асен Василев с подкрепата на Кирил Петков. Целта на дерогацията беше смачкана и прокуратурата трябва да провери дали е смачкана за лични интереси”, заяви Караджов.

"Лукойл" държи всички данъчни складове за съхранение на гориво – кое е пазарното на това, запита бившият министър и отново каза, че вината за това е на Асен Василев.

Денков свиква извънредно заседание на Съвета по сигурността

„Става въпрос за милиарди, не знам дали тези милиарди отиват към днешните управляващи. Как си представяте – при тази ситуация на надути цени, на свръхпечалба от „Лукойл” да ги оставим още една или още половин година те да продължават с 85% руски петрол да финансират Руската държава, а не българските граждани”, запита Гроздан Караджов и допълни: "как си представяте българското правителство и премиерът да ги защитават и ще ми говорят за национална сигурност, това е предателство".

За бюджета депутатът от ИТН беше доста ироничен – „Асенчо в страната на чудесата”, на Асенчо (финансовият министър Асен Василев) тази година не му излизат 4,5 млрд. Актуализацията на бюджета от юни т.г. е с дупка 4,5 млрд. Той преразчете уж приходите си, за да си обоснове разходите”, заяви Караджов и поясни, че финансовият министър се изкарва „добрият” и иска депутатите да са „лошите” и да го посекат. Той обвини ГЕРБ и ДПС, че поддържат финансовия министър на власт. Нито ги има тези проекти, нито има капацитета те да бъдат изпълнени, наканили са се да ги крадат”.