От своя страна Йордан Божилов смята, че задължително трябва да има сериозен дебат за усъвършенстването на армията

Вотът на недоверие за отбрана е несериозен - едната страна ще твърди, че съветското въоръжение отпреди 60 години е по-модерно от американското преди 10, а другата - обратното. Търсеният политически ефект е обединяване на опозицията. Предполагам обаче, че отхвърлянето на вота ще има обратен ефект и ще обедини властта. Това каза Николай Свинаров за "Твоят ден".

Свинаров: Няма основания за вот на недоверие заради военната ни политика

"Много неподходящо е сега да се иска вот на недоверие за отбрана, с оглед нестабилната обстановка и факта, че ако има проблеми в сферата, те се дължат и на опозицията. Да си мислим, че нещата могат да бъдат решени чрез вот на недоверие, е неправилно. Ами ако той е успешен и се достигне до нова въртележка и нови парламентарни избори? Моментът е неподходящ. Превъоръжаване на армията и подготовка на личен състав са крайно необходими в отбраната", посочи той.

От своя страна Йордан Божилов смята, че задължително трябва да има сериозен дебат за отбраната и усъвършенстването на армията. "Очаквам политически консенсус за изграждане на армията. Няма политики и убедителни аргументи в мотива за вота на недоверие. В тях има прекалено много информация, на места невярна. На тази база сериозен разговор за отбрана не може да има", коментира той.

По думите му боеприпасите във военната индустрия е по съветски стандарти. "Тъй като бизнесът в голямата си част е частен, няма механизъм, по който да се вкара натовски стандарт. Нямаме капацитет за производство на големи системни въоръжения. Бихме могли да вземем целеви заем за модернизация на армията", заяви още Божилов.

Целия разговор гледайте във видеото.