Вотът се проведе на фона на протести

Лидерът на испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес бе избран за втори премиерски мандат. При гласуването в Конгреса той получи подкрепата на 179 от депутатите, а против него се обявиха 171. Така изборът му с абсолютно мнозинство в 350-членният Конгрес се явява вторият най-подкрепен след този на Мариано Рахой през 2011 година, когато за десния политик гласуваха 187 депутати.

Вотът се проведе на фона на протести, пред сградата на Конгреса и в центъра на Мадрид, на недоволни от "противоконституционните" по думите им уговорки с каталунските сепаратисти.

Крал Фелипе VI отново номинира Педро Санчес за премиер

Както се и очакваше, изненади нямаше. Всичките 7 партии, с които Санчес се беше договорил за подкрепа в последните месеци, дадоха своя глас за него, а срещу кандидатурата му бяха само опозиционната консервативна "Народна партия", която спечели последните парламентарни избори, крайнодясната "Вокс" и десния "Съюз на Наварския съюз". 

След края на гласуването по време на продължилите над 3 минути аплодисменти от левите депутати, лидерът на опозицията Алберто Фейхоо отиде да се ръкува със Санчес и му каза, че "това е грешка".

Протести в Испания заради сделка на премиера Санчес с каталунските сепаратисти

Рано сутринта Карлес Пучдемон потвърди, че ще подкрепи Санчес, но показа "дискомфорта" си от речта му по време на дебатите, която нарече "не много смела". Регионалният премиер на Каталуния Пере Арагонес от своя страна веднага след избирането на Санчес каза, че "сега е време да се спазват договорените споразумения", визирайки приемането на спорния Закон за амнистия на каталунските сепаратисти, срещу който вече повече от 12 дни има протести в цялата страна, опрощаването на дълг от над 15 милиарда евро, както и още икономически и социални ангажименти. Двамата каталунски политици дадоха да се разбере, че премиерският пост на Санчес в бъдеще зависи от тях."Съжалявам, че присъствам на пленарна сесия на която всичко вече е договорено извън Испания, във Ватерло", каза Алберто Фейхоо и уточни, че Санчес получи премиерски мандат, който "ще е удължаван месец по месец" от каталунските сепаратисти. Преди 4 години лидерът на социалистите за разлика от сега получи подкрепа за първия си премиерски мандат с обикновено мнозинство от 167 гласа.

Предстои председателят на Конгреса Франсина Арменгол да информира Крал Фелипе Шести за резултатите от вота, след което ще бъде определен деня и часа за официалната клетва. 

Източник: БНР