Трябва да сме подготвени за ситуация на саботаж, смята той

Резервите или буферите на бюджета може да са малко по-големи. Очакваните приходи от руския газ и петрол трябва да се извадят от бюджета и каквото се събере от тях, да бъде изцяло буфер. Това ще даде спокойствие. Това каза за "Твоят ден" Мартин Димитров от ПП–ДБ.

На първо четене в комисия: Разрешението за внос на руски петрол отпада по-рано

По думите му България трябва да има алтернативни доставки на петрол, за да може да има сигурност, ако руските спрат. "Цялата държава трябва да се занимава с дерогацията, това е отговорното поведение. Трябва да сме подготвени за ситуация на саботаж. Тогава да имаме пълната готовност да реагираме с подготвени екипи. Ако всички действат добросъвестно, март месец е достатъчен срок. Много трудно може да се определят рисковете, когато не всички действат недобросъвестно", смята той.

Според него трябва да се предложи специален управител на "Лукойл". "Държавата дори може да се наложи да се занимава с доставки на петрол. Може да бъде предложен нов представител на държавата в дружеството, такъв е Бойко Ницов в момента. Страната ни трябва да може да се справи при негативен сценарий", подчерта Димитров.

Относно пакета от данъчни промени той уточни, че е нормално да има дебат, но ще бъдат подкрепени на първо четене. "Част от текстовете ще бъдат преразгледани между двете четения. Прагът за кешови разплащания е прекалено рязко намален. Има опасност да се вдигнат таксите за банките в малките населени места", предупреди енергийният експерт. 

Целия разговор гледайте във видеото.