Без отговор остава въпросът кога точно между 29 ноември и 1 декември самолетът ще премине

Решението София да отвори въздушното си пространство за Руски правителствен самолет беше обявено официално в понеделник вечер, като така страната ни даде разрешение руския външен министър Сергей Лавров да прелети до Северна Македония. Там той ще участва в заседание на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Борел ще пътува за срещата на ОССЕ в Скопие, но няма да разговаря с Лавров

Заради присъствието на руската делегация, обаче, в последните часове бойкот на форума обявиха Украйна, Естония, Латвия и Литва.

3 часа преди и 72 часа след определената дата и час за прелитане - с точно толкова време разполага Специалния летателен отряд „Россия“, за да премине през въздушното пространство на страната.

"Много е важно присъствието на Русия на конференцията на ОССЕ, тъй като точно Русия в продължение на 4 години блокира работата на този много важен орган за сътрудничество и сигурност в Европа", заяви Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи. 

Сергей Лавров може да пътува до държави от ЕС или до Северна Македония

Решението на България да пропусне самолета на външния министър на Русия не нарушава санкциите, наложени от ЕС. Причината - режимът не включва посещения на конференции на международни организации, в които страните са член.

"Г-н Лавров като лице, което е под санкции на него му се прави изключение да пътува на тази конференция, той може да бъде придружен от делегация от руски дипломати, представители на другите структури, които не са в санкционния списък на ЕС. Тоест ако такива лица има на борда, самолетът няма да бъде допуснат да премине над територията на България", добави Керемедчиев. 

В предварително представените списъци голяма част от членовете на делегацията са били именно под санкционен режим. "София никога не би си позволила да даде разрешение за прелитане през въздушното пространство ако нямаме ясна представа за състава на делегацията, затова освен, че решението е временно, точно за целта на срещата ясно сме казали, че когато в списъка има човек, който е включен в санкционните списъци на ЕС, той няма право да пътува", заяви Мария Габриел, министър на външните работи.

МВнР позволи специалният летателен отряд „Россия“ да прелети над България

Още в понеделник Сергей Лавров изрази желание да участва в срещата в Скопие. "Ако някой се обърне към нас, ние никога не бягаме и не се крием. Македония ни е поканила на заседание на Съвета на външните министри на ОССЕ. Очевидно България е обещала на Македония, че ще отвори въздушното си пространство - ако това се случи, тогава ние ще бъдем там. Да видим как ще общуват там", посочи министърът на външните работи на Русия. 

Без отговор остава въпросът кога точно между 29 ноември и 1 декември самолетът ще премине през въздушното пространство на страната ни. Междувременно външните министри на Украйна, Естония, Латвия и Литва обявиха, че ще бойкотират срещата в Скопие, заради участието на Руска делегация.

Габриел: София не би дала разрешение за прелитане на руската делегация за Скопие, без да знае списъка на пътуващите

Репортер: Софи Цветкова