Нов скандал около най-голямото спешно лечебно заведение у нас

Здравният министър Христо Хинков обяви, че има данни за финансови нарушения в „Пирогов” и състоянието на болницата било плачевно. В защита на директора на болницата застана председателят на здравната комисия в парламента Костадин Ангелов, който също разполага с този доклад.

"Пирогов": Дълговете ни са стопени, нямаме нито лев просрочия

Настоящият директор на „Пирогов” Валентин Димитров поема управлението на здравното заведение през юли 2022 година. По думите му тогава болница е с над 20 милиона просрочени задължения. Одитът, който от Здравното министерство са направили, съвпада с встъването на Димитров в длъжност и е от юни 2022 до юли 2023 година. Изводът на здравния министър – „Пирогов” е в плачевно състояние. Отговорът на Валентин Димитров за NOVA - обвиненията към него са пълно безхаберие. И твърди, че към момента болницата няма просрочени задължения. Одитът е изпратен и до председателя на здравната комисия Костадин Ангелов, който защити шефа на „Пирогов” и определи случващото се като опит за политическа смяна на директора на най-големия спешна болница у нас.

Здравният министър: Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов"

Одитният доклад обхваща периода от юни 2022 г. до юли 2023 г. и е изготвен от инспектората на здравното министерство. „Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов” и задлъжнялост на болницата”, заяви проф. Христо Хинков, министърът на здравеопазването.

Хинков е представил доклада на премиера Николай Денков и на председателя на здравна комисия в парламента - проф Костадин Ангелов от квотата на ГЕРБ. Той видя политически апетити към „Пирогов”.

„Вчера имаше редица обаждания между „Дондуков” 1 и Министерството на здравеопазването, като от кабинета на премиера ни убеждаваха ,че такова нещо няма. Но се оказва, че в 16:00 часа се е събрал новият съвет на директорите и там са разписали смяната на изпълнителния директор на „Пирогов”, заяви Костадин Ангелов. Според него одитният доклад трябва да бъде предоставен на независим орган, като държавна финансова инспекция.

Костадин Ангелов: Съзирам политически апетити към директорския пост в "Пирогов"

„Звено Вътрешен одит е към Министерството на здравеопазването и е възможно този натиск, за който твърди директорът на „Пирогов”, да е бил оказан и върху звено вътрешен одит”, коментира Костадин Ангелов.

Самият д-р Валентин Димитров отказа коментар пред камера, защото не се е запознал с документа. Но днес е входиран негов сигнал до председателя на НС Росен Желязков, за оказван натиск.

„На 24.11.2023 г. получих информация, че ще бъда отстранен от УМБАЛСМ "Пирогов" от длъжността Изпълнителен директор и се разпространява внушение, че причината за това са прокурорски проверки спрямо мен. За последния един месец съм разпитван от разследващи полицаи по прокурорски проверки, касаещи обществени поръчки”.

Към сигнала е приложено и писмо от прокуратурата от вчера, че няма данни за обвинения срещу Валентин Димитров по неприключили наказателни производства. Колкото до здравния министър и дали ще поиска оставката на шефа на „Пирогов”, той отговори така: „Изглежда не. Очаквам и прокурорски проверки".

От болницата публикуваха и официална позиция. В нея напълно се отхвърлят твърденията на здравния министър Христо Хинков относно финансовото състояние. Към момента болницата няма просрочени задължения, а напротив - регистрират се печалби от над 1 млн. лева, а НЗОК дължи на болницата над 5 млн. лева. Междувременно от МС напълно отхвърлиха твърдението, че се е обсъждала смяна на директора.

Репортер: Тоня Стоянович