"Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето", заяви премиерът

Неприемането на план сметката на НЗОК вчера в комисия е удар по лекарите и пациентите. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното заседание на Министерския съвет. Министър-председателят коментира задочно и писмото на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, в което той критикува справянето на властта с последиците от лошото време.

„Бюджетът за здравеопазване е рекорден – над 1,1 млрд. лв. в повече, който вече стана 8 млрд. лв. годишно. Над 3 млрд. са предвидени за болниците, включително 60 млн. лв. повече, за да се подготвят лечебните заведения за извънредни ситуации, аварии и катастрофи. Приоритет са засилването на профилактиката, ранното диагностициране на хронични и злокачествени социално значими заболявания. Разработват се нови програми за профилактика и ранно откриване на заболяванията. За всичко това има финансиране в бюджета”, заяви Денков.

Парите за здраве: Какво предвижда бюджетът на НЗОК?

Той изтъкна електронизацията като друг основен приоритет, който ще гарантира изсветляването на системата, къде отиват парите и изнасят ли се незаконно лекарства. „Електронизацията, включително и електронните рецепти, са ключова част от здравната ни реформа. За разлика от аналоговите процеси с неясни резултати, дигиталните системи дават възможност за ясен анализ и определяне на ефективни здравни политики. Това означава подобряване на здравето на хората и увеличаване на продължителността на живота", заяви Денков.

Премиерът каза още, че е поет ангажимент за увеличаване на възнагражденията и условията на труд на медицинските специалисти и да се търси решение на проблема с нарастващата възраст на лекарите в България и намаляването на техния брой. Той призова здравното министерство да затегне контрола против злоупотреби в болниците.


"Ние не сме против бюджета. Има две неща в преходни и заключителни разпоредби, които ни смущават. Първото е, че се забранява за 2024 г. разкриването на нови болници и нови клинични пътеки. И второто, което най-много ни смущава е, че от принципала - министърът на здравеопазването, обществените поръчки, за които вече имаме много съмнения, разбира се, обществените поръчки за онколекарства отиват директно в касата", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Има определени неща, няма нищо фатално, ще има бюджет Здравната каса, да не се напряга прекалено премиерът, да си върши другата работа, която не я върши, виждате какво се случва с хората. За онколекарствата ни притесняват тези обществени поръчки, имаме неща, нека да ги разглеждаме спокойно и ще ги обявим. Аз казах - ако той не може да се справи, да отида да му свърша работата, мога да я свърша", заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.