Обещават, че натрупаните суми родителите ще получат до дни

Какво се случва с парите за родителите, чиито деца не са приети в общинска или държавна детска градина? Зрители на NOVA сигнализират, че от половин година по сметките им не е постъпвала и стотинка от полагащата им се компенсация. Защо помощта се бави вече месеци наред? 

2-годишната Велина е сред хилядите деца, които не са имали шанса да бъдат приети в общинска градина. И по примера на връстниците си по съдба, посещението в частна е неизбежно. „1 200 лева плащаме в момента!", заяви Цветомира Рашева. 

Майчинството за втората година остава 780 лв.

За да могат да покриват поне част от месечната вноска за градината, семейството кандидатствало за компенсация. „Подали сме всички необходими документи, след като не ни се изплатиха обезщетението в дадения срок, подадохме запитване към системата и от там ни върнаха, че в 15-дневен срок би трябвало да се изплатят, но след това писаха, че няма гласуван от юни бюджет, съответно няма изплащане на пари до този момент”, обясни Рашева. 

Финансовата помощ може и да не идва, но за много деца като Велина посещенията в частни детски заведения са все така задължителни. Защото алтернатива за родителите няма.

За NOVA от Столичната община отговориха, че изпращат справките с одобрени кандидати към Здравното министерство в установения срок. А от Здравното министерство признаха, че забавяне има, но не по тяхна вина. Причината – общините не са им предали документите навреме. Обещават, че натрупаните суми родителите ще получат до дни.

Майки на деца с увреждания настояват за увеличаване на помощта