Мария Габриел пък е напуснала форума след пристигането на руския първи дипломат

Задълбочава се дипломатическият скандал заради участието на руския външен министър Сергей Лавров на заседанието на ОССЕ в Северна Македония. Москва отправи остри критики към България, че самолетът на Лавров не е допуснат през българска територия заради това, че на борда е имало още един човек от санкционния списък.

А външният ни министър Мария Габриел е напуснала форума на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа след пристигането на Лавров, научи NOVA от свои източници. Попитахме МВнР кога Мария Габриел е напуснала Скопие и защо, но отговор все още нямаме.

От данните от сайта Flightradar24 се вижда, че самолетът с Лавров е минал през Турция и Гърция, за да стигне до Северна Македония.

Антъни Блинкен и Мария Габриел напуснаха Скопие преди кацането на Лавров

Преди руския външен министър Сергей Лавров да кацне в Скопие, дипломат номер 1 на Северна Македония събра на работна вечеря вчера външни министри на страните членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. На срещата е била и Мария Габриел, потвърдиха наши източници. След нея обаче тя си е тръгнала от Скопие. А като най-вероятен мотив се посочва присъствието на Лавров. По същото време вчера от Скопие си тръгват и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и заместник-председателят на Европейската комисия Жозеп Борел, който коментира решението на Скопие да покани Лавров.

„Вашето решение да позволите на Лавров да участва е в съответствие с нашата споделена цел да поддържаме многостранността жива. Това е добра възможност за него да чуе защо Русия е осъдена и изолирана и след това ще може да се върне в Кремъл и да каже на господаря на Кремъл, че ОССЕ и ЕС остават единни в осъждането на незаконното и агресивно поведение на Русия”, заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политиката за сигурност.

Габриел си тръгва от Северна Македония часове преди самолетът на Лавров да заобиколи България въпреки разрешението за прелитане. Причината – на борда му е присъствала говорителката на Лавров - Мария Захарова, санкционирана от Брюксел. За нея разрешение от София не е имало, затова самолетът не е пуснат през нашето пространство. Самата Захарова реагира остро.

Кремъл: Решението на София да не пусне самолета със Захарова е абсурдно

„Помислиха ли българските чиновници за това, че спрямо хиляди натовски деятели, които се намират в нашите огледални забранителни списъци, могат да бъдат предприети подобни мерки в отговор? И помислиха ли за създаването на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде правото на неграмотни чиновници в София да позорят българския народ?”, заяви Захарова.


Захарова за забраната да лети над България: Опасна глупост на неграмотни чиновници

По време на срещата на външните министри в Скопие някои делегации напуснаха залата в момента, в който Лавров започна речта си.
„Изглежда, че ЕС се е отказал от първоначалните цели на своите основатели, които бяха насочени към подобряване на благосъстоянието на гражданите. Благодарение на усилията на брюкселската бюрокрация той се превърна в агресивен геополитически проект”, заяви Лавров. 
Присъствието му на форума доведе до бойкот от страна на Балтийските държави и Полша.