Подобна позиция на българските власти трудно може да бъде обяснена по някакъв начин, това каза Песков

Русия обвини България в „злонамереност” и „глупост” заради отказа ѝ да разреши на самолета на външния министър Сергей Лавров да прелети през въздушното ни пространство на път за Скопие за срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Самолетът беше принуден да избере по-дълъг маршрут над Гърция и летя в продължение на 5 часа, за да откара Лавров в Северна Македония.

Захарова за забраната да лети над България: Опасна глупост на неграмотни чиновници

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, която е в списъка на ЕС на санкционираните лица заяви, че присъствието ѝ на борда е причината, която България е посочила за отказа за достъп до въздушното ни пространство. Последва остра реакция и от страна на Кремъл.

„Подобна позиция от страна на българските власти едва ли може да се обясни с нещо, това – първо. Второ, тя е напълно извън всякакви рамки. И трето – тя е абсурдна, дори може да се каже глупава. В тази връзка искам да призова българското ръководство да се опита с всички сили да взима трезво своите решения”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Помислиха ли българските чиновници за това, че спрямо хиляди натовски деятели, които се намират в нашите огледални забранителни списъци, могат да бъдат предприети подобни мерки в отговор? И помислиха ли за създаването на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде правото на неграмотни чиновници в София да позорят българския народ?”, попита Мария Захарова.

„Както знаете, имаме забрана за руски авиопревозвачи и регистрирани в Русия самолети да навлизат и да прелитат над въздушното пространство на Евросъюза. Има много малки изключения. Държавите-членки могат да прилагат тези изключени, но нямат конкретно задължение да информират Комисията, когато ги прилагат. Имат единствено задължението да информират другите държави-членки и Комисията, когато разрешат на такъв самолет да прелети или да кацне в Евросъюза”, заяви  Адалберт Янс, говорител на ЕК.