Според нея посещението на Лавров е било опит да тества ситуацията на терен

„Опасна глупост на интригант във властта на България”. С тези скандални думи, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова ни размаха пръст от Скопие, заради решението на нашите власти да не допуснат през въздушното ни пространство самолета с руската делегация. Припомняме, че Захарова е част от списъка със санкционираните от Европейския съюз лица. Темата коментира бившият министър на външните работи Надежда Нейнски в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов”.

„Това беше една провокация, която не е единствената, напоследък зачестиха изключително много. Изказването на говорителката Захарова, която очевидно си придава изключителна важност и си позволява да коментира решение на правителството и на външния министър. В крайна сметка България има своето право да отправи знак, каквото направихме. За страната ни неприсъствието на форума не беше вариант, тъй като той се председателства от наш съсед и от уважение ние присъствахме на форума. Решението да не присъстваме на изказването на Лавров е политически знак, който България изпрати към Русия”, заяви Нейнски.

СЛЕД ТРУСОВЕТЕ ВЪВ ВЛАСТТА: Ще успеят ли управляващите да изработят механизъм за взимане на решения

Според нея посещението на Лавров е било опит да тества ситуацията на терен, вероятно също така да се срещне с американския държавен секретар. „Той не отиде там да чуе какво мислят неговите колеги, той отиде да си каже и си тръгна, защото това е руското разбиране за диалога”, добави бившият министър.

„Русия постоянно се опитва да налага тезата, по принципа на китайската капка, че техните правила са единствените работещи. И ако те бъдат приети от международната общност, конфликтът ще бъде решен. Което очевидно не е така и това беше показано на заседанието на ОСС. Демократичната международна общност показа изключително негативно отношение към него като знак на присъствие”, каза Нейнски.

Относно войната в Близкия изток Надежда Нейнски коментира, че „Хамас” очевидно са подценени. „Това никой не го отрича. Още повече Израел живее в тази сложна ситуация от много години и службите им са едни от най-професионалните в света. Вероятно в този поток на информация, който пристига при тях, преценката не е била адекватна, за да се стигне до случващото се”, посочи тя.

Самолетът на Лавров заобиколи България на път за Скопие (ОБЗОР)