Няма възможност коалицията да се разпадне, допълни той

Очакваше се президентът да наложи вето над текстовете за БТР-ите за Украйна. Най-вероятно то ще бъде преодоляно, но Радев заяви позицията си - по-умерена. Кабинетът пък затвърди евроатлантическата си позиция, а държавният глава не може да ги спъне по пътя към заявките им. При БСП и "Възраждане" има нюанси на опозиционната позиция - по-скоро е пробългарска.  Това каза политологът Светлин Тачев за "Денят на живо".

Има ли опасност за правителството: Отговарят политическите наблюдатели

По думите му в ДПС се случват интересни процеси. "Подменя се елитът в партията. Външнополитическата причина най-вероятно е свързана с това, че Доган иска да откъсне ДПС от турското влияние. Вътрешнополитически Пеевски може да отвори партията към нови социални групи. Става въпрос за етнически българи. Колкото повече партията увеличи подкрепата си, може да се възстанови като партия балансьор. Няма възможност коалицията да се разпадне - заради евроатлантизма, докато има война в Украйна, ще има сглобка, а също така ги обединяват и общите им интереси. Коалицията играе перверзна игра на нерви. Когато стигнат до ръба, правят крачка назад, за да не се разпадне сглобката", коментира той.

Според него в лявопатриотичното пространство се появяват различни играчи. "Един от тях е БСП, те заеха лявоконсервативна позиция. Това попълва ниша, но оставя празнина за друга. Има възможност да се обединят няколко проекта, които да водят битка помежду си. Победите на Нинова на местните избори даде възможност да търси повече подкрепа. Радев и Ваня Григорова също могат да направят нови леви проекти. "Възраждане" също се бори за този електорат. Не е ясно дали играчите в това пространство ще се обединяват или конкурират. В дясното поле имаше такова обединение", посочи Тачев.

Целия разговор гледайте във видеото.