Вижте полезни съвети

Да пиете всяка сутрин неустоимо кафе, създадено без усилия и точно по ваш вкус – не е ли страхотно? Именно затова много хора си купуват автоматична кафе машина. Но често се чувстват разочаровани, когато започнат да правят кафе и то не е точно каквото са очаквали. Защо се случва така?

Перфектното кафе е резултат от много условия – трябва да съчетаете любима марка кафе с добър кафеавтомат и правилни настройки. Тук ще поговорим за една от най-важните: смилането на кафето. Кой вид кафе как се мели и как да промените вкуса на напитката само от мелачката – това ще прочетете нататък.

Изберете подходящо кафе

Като начало, съществуват определени видове кафе, които не са подходящи за кафеавтомати.

Препоръчваме да избягвате много тъмните, дълго печени и мазни зърна – когато се мелят и минават през системата, те могат да задръстят уреда и да ви създадат проблеми. Почистването на тези налепи е трудно, а наслояването им влошава качеството на кафето с времето. Ако все пак държите на тъмното кафе, опитайте да изберете такова с по-средно печене или възможно най-светлото, което ви допада.

Други типове кафе, които не са особено подходящи, са тези с добавени аромати. Те се добавят след печенето на зърната и също се отлагат по стените на уредите, което затруднява работата и почистването им.

Различни настройки за различни видове кафе

Що се отнася до смилането на кафето, има едно основно правило: няма универсално решение. От една страна, различните видове зърна имат нужда от различно смилане. От друга, вашият собствен вкус играе значителна роля в определянето на качествата на готовата напитка.

И все пак ще ви дадем няколко препоръки, с които да започнете. Ако обичате тъмно, по-добре изпечено кафе, за препоръчване е да го смилате по-едро. Така ще извлечете пълния му вкус и аромат. Колкото по-светло е кафето, толкова по-фино смилане препоръчват специалистите. Освен това, различното смилане на едни и същи зърна може да промени и вкуса и аромата на крайната напитка.

Най-добрият начин да получите съвършеното за вас кафе? Това е старият, изпитан метод „проба-грешка“. Опитвайте, докато намерите своето съотношение. Препоръчваме след това да не пипате повече кафеавтомата си, както и да не сменяте вида на кафето.

Трикове за настройка на смилането на кафеавтоматите

Има няколко специални трика, които можете да използвате, докато търсите най-добрия размер за смилане, за да получите кафето си точно както го обичате.

 Опитайте първо да настроите мелачката на възможно най-малкия размер. След това задайте възможно най-високата доза за една напитка. В повечето случаи това е добър начин да получите чаша хубаво еспресо. Нещо повече, тази настройка можете да използвате и за cafe crema, като просто оставите да протече повече вода – ще получите кафе с хубав каймак и плътен вкус.

Друг трик за кафеавтомати, който малко хора знаят, е свързан с времето за мелене на кафето – то може да е показателно за качеството на напитката, която ще получите. Настройвайте степента на смилане, като засичате колко време работи мелачката при приготвянето на напитката. Необходими са около 10 секунди мелене за 30 мл готова напитка. За да удължите времето, използвайте по-ниска степен, а за да го намалите – увеличете настройката.