Вероятно ще бъдат подписани споразумения в отделни сфери, но не и за цялото управление, смята депутатът от ПП-ДБ

„По здравните теми нашите политически партньори (ГЕРБ-СДС) доста пъти са търсили алтернативни мнозинства. Това означава, че в сферата на здравеопазването вероятно прозират алтернативни интереси, които предполагат те да са толкова чувствителни на темата здравеопазване”. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Свилен Трифонов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Той даде пример с решение, според което частните болници закупуват лекарствата на по-високи цени, но те се субсидират от Здравната каса. Думите му са малко след извънредното заседание на Комисията по здравеопазване в парламента, където бе решено министър Хинков да не освобождава директора на „Пирогов” докато не бъдат чути становища на всички страни. 

Здравната комисия: Министърът да отмени решението си за освобождаване директора на „Пирогов”

„Здравният министър Христо Хинков със своето поведение демонстрира готовност да сътрудничи на процеса за установяване на истината за болница „Пирогов”. Не мисля че всеки такъв случай трябва да става обществено достояние на всички участници в процеса”, каза Трифонов. 

Свилен Трифонов: Дали целта на "плаващите мнозинства" не е да се овладеят регулаторите

Относно план-сметката на държавата, той смята че бюджетът за 2024 г. ще бъде приет. Иначе би означавало, че няма политическа подкрепа за финансовия министър Асен Василев, което обезсмисля неговото присъствие в Министерския съвет. „Това е най-добрия бюджет, предлаган от много години”, заяви Трифонов.

За трусовете във властта той каза: „вероятността да има подписано коалиционно споразумение (в „сглобката”) е малка, но вероятността да бъдат подписани споразумения за определени общи действия е голяма и наложителна”, заяви депутатът.

„Най-нормално е в регулаторните органи да има представители на всички политически партии. Парламентът е много фрагментиран”, каза Трифонов по повод условието на ДПС 1/3 от ръководствата на регулаторните органи да бъдат посочени от тях хора.

Относно строежа на АМ „Хемус” депутатът заяви, че това е цяла сага. Строително-монтажните дейности са възложени по реда на ЗОП за т.нар. „инхаус процедури”. Според него има решение на казуса фирмите да си получат парите. 

Борисов за дерогацията: ГЕРБ-СДС и ПП–ДБ внасяме междинен вариант, който удовлетворява и двете страни