Историята на Жана е част от проект, озаглавен “I do care”

Нощта, в която е убит баща ѝ завинаги променя живота на Жана Немцов. Днес тя се е посветила на това да променя живота на другите. Нейната история осветява дълбоката трансформираща сила, която притежава трагедията да загубиш близък. 

Историята на Жана е част от проект, озаглавен “I do care”, който активно засяга темата за силата на човешкия дух.   

През нощта на 27 февруари 2015 г. руският политик Борис Немцов, яростен критик на Владимир Путин, е прострелян смъртоносно близо до Кремъл. След убийството на баща си Жана Немцова смело се премества в Германия и се превръща в силен защитник на демократична Русия. Основава фондация "Борис Немцов", която подпомага студенти и учени, и създава училище по журналистика за рускоговорящи студенти от Русия, Беларус и Украйна, като насърчава критичното мислене и свободната преса. По време на войната в Украйна тя помага на своите ученици да избягат от конфликта, като им дава надежда за по-добро бъдеще. 

Осъдиха критик на Кремъл на 25 години затвор

Това е част сюжета на документалния филм, продуциран от Наталия Латухина. Лентата бе заснета в Берлин, Германия, а премиерата на филма беше на 19 юли 2023 г., обяви порталът Voice of America (VOA). Филмът е посветен на дъщерята на Борис Немцов, Жана Немцова, московска телевизионна водеща.    

“В деня на инцидента времето беше много лошо. Взех такси. В тази кола имаше радио, обикновено съобщават новини на всеки 30 минути”, спомня си Жана. Тя посочва, че по радиото са съобщили, че Борис Немцов е застрелян близо до Кремъл.  

“Тръгнахме към моста, където съобщиха, че се е случил инцидентът, а шофьорът ме попита: „Защо отиваш там и на кого му пука за това?“, разказва за преживяното Жана. 

“Като дете бях изключително мързелива. Имах нулеви амбиции, но обичах да карам колело. Нямах никакви задачи, никакви цели, просто исках да се наслаждавам на живота си, което и правех. Родителите ми не бяха строги. Те искаха да бъда абсолютно независима в много ранна възраст”, разказва момичето, докато кадри показват, как Жана се разхожда в Берлин.  

Жана разкрива, че никога не е искала да бъде публична личност или социален активист, съобщава VOA

Руски съд удължи ареста на трима адвокати на Навални

“В злощастния ден бях на работа в телевизия RBC. Това беше последният ми работен ден преди дългоочаквана ваканция с майка ми”, разказва момичето.  

Лентата среща зрителите и с майката на Жана, съобщава VOA. “Онзи ден дойдох в Москва от Нижни Новгород. Взех нощния влак. Предполагам, че когато пътувах с метрото до дома на Жана, Борис вече беше убит. Но ние не знаехме за случилото се”, посочва майката на Жана. 

“Както знаете, аз съм гражданин на Русия - страна, която започна престъпната война срещу Украйна. Често мисля за причината за руската агресия. Като гражданин на Русия, трябва да кажа, че съм абсолютно засрамена и чувствам болка. Когато научих за пълномащабното нахлуване в Украйна, първата ми мисъл беше следната: "Всичко е толкова безполезно”. Войната донесе много болка и страдание на хиляди хора”, казва Жана. 

Документалният филм проследява и срещите на Жана и нейните ученици. 

Повече по темата гледайте във видеото. 

Източник: Voice of America/VOA, vesti.bg