„И в най-доброто семейство има спорове”, каза Кирова по повод разногласията за бюджета

„Текстовете в Конституцията са отражение на обществените очаквания в последните 10 г. Ако проектът не е съвършен, съмнявам се, че има съвършено законодателство, то след толкова обсъждания колегите от Комисията са оформили вариант, върху който ще се работи на второ четене. Всички промени, до които се е стигнало и които ще бъдат направени, ще бъдат направени между първо и второ четене. Има постигнато съгласие да не се променя националния празник и той да остане 3 март”. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ/СДС Росица Кирова в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

С промените в Основния закон главният прокурор няма да може да взема решения за съдийската част, както е в момента, поясни Кирова. „По отношение на двойното гражданство дебатите продължават”, каза тя и допълни, че дебатите са провокирали уеднаквяване на мнение по темата.

Депутатите приеха промените в Конституцията на първо четене

Тя очаква депутатите да се обединят по темата за разширен кръг от лица сред които президентът да избира служебен премиер. С днешните промени, приети на първо четене, изборът е само между трима - председателят на парламента, на БНБ и на Конституционния съд.

„И в най-доброто семейство има спорове”, каза Кирова по повод разногласията за бюджета. Тя самата би направила предложение за ремонт и рехабилитация на републиканска пътна мрежа в Северозападна България. „Все още балансът между Северна и Южна България не може да бъде установен. Много повече се проектира и строи в Южна България. Ще имам и предложения за община Видин, от общината са пропуснали да поискат средства за поддържане на минералните извори в общината. Ще направя така че да бъде задалено финансиране на кулата Баба Вида”, каза Кирова. 

Киселова: Депутатите могат да приемат промените в Конституцията и след Нова година

Тя ще има и предложение и по Закона за защита при домашно насилие. „Трябва да се погрижим за хората, които са жертви на домашно насилие да намерят реализация”, заяви председателят на Народното събрание. „В държавните центрове сме много назад. Хората добиха смелост да говорят. Живеем в общество, доминирано от мъжете, от 28 града само една дама е кмет”, заяви тя.

 Относно днешния бой между депутатите Кирова каза, че преумората казва думата си. „Затворени сме в една зала 7-8-12 часа. Случва се”, допълни Росица Кирова.  

Пеевски: Ще се разшири кръгът от лица, които могат да са служебни премиери